cultura

Vilà, premi Cipresci

‘La lapidation de saint Étienne', del gironí Pere Vilà, va rebre ahir el prestigiós guardó que atorga la crítica internacional de la Seminci de Valladolid

L'Espiga d'Or va recaure en el film ‘Els cavalls de Déu', del parisenc Nabil Ayouch

No ha parat de rebre bones crítiques en els diversos festivals a què s'ha presentat (Karlovy Vary, Mont-real, Londres...), però no ha estat fins ara, en la Seminci de Valladolid, que tots aquests elogis s'han correspost amb un premi rellevant, com el que atorga la crítica internacional: el Cipresci. La pel·lícula La lapidation de saint Étienne (La lapidació de St. Esteve), dirigida pel cineasta gironí Pere Vilà, va entrar així en el palmarès de la 57a edició de la Setmana Internacional de Cinema de Valladolid, atorgat ahir, i en què Els cavalls de Déu, del parisenc d'origen marroquí Nabil Ayouch –inspirada en els atemptats terroristes de Casablanca del 2003– va merèixer l'Espiga d'Or.

Altres guardons que es van donar són l'Espiga de Plata, que va recaure en Hannah Arendt, pel·lícula que ha suposat el retorn de la directora alemanya Margarethe von Trotta. I el premi per al millor actor ha estat per a Matthias Schoenaerts, pel seu paper a De rouille et d'os, del francès Jacques Audiard. En un palmarès marcat pels premis compartits i les mencions especials, el guardó a la millor actriu se'l van repartir les joves Elle Fanning, per Ginger & Rosa, de Sally Potter, i Greisy Mena, per La vida precoz y breve de Sabina Rivas, de Luis Mandoki.

Les dues pel·lícules triomfadores de la secció oficial han estat De rouille et d'os, de Jacques Audiard i La cinquième saison, de Peter Brosens i Jessica Woodworth, que s'han repartit sis guardons. La cinta del realitzador francès ha aconseguit els premis al millor director, i millor actor i guió, mentre que el film dels belgues Brosens i Woodworth s'ha endut el premi especial del jurat, el de la crítica internacional –ex aequo amb la pel·lícula de Pere Vilà– i el suport del jurat jove.

Competència ferotge

Pere Vilà es va mostrar d'allò més content pel premi rebut. El cineasta gironí va remarcar que se sentia molt il·lusionat per haver rebut concretament aquest guardó, el Cipresci, que el concedeix una representació de la crítica internacional. I més pel fet, va recordar, de l'enorme competència presentada a la secció oficial, en què directors de la talla de Goran Paskaljevic (que ha rebut tres cops l'Espiga d'Or de la Seminci), José Luis Cuerda i Mika Kaurismäki n'han sortit amb les mans buides. Vilà no va amagar que es treia una espina, sobretot perquè està convençut que “la pel·lícula s'ho mereixia”.

El jurat del premi va destacar del film de Pere Vilà “el tractament del comportament humà que se'n desprèn”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.