La vida en un ‘click'
Una recreació de la vila romana de Baetulo és la protagonista de l'exposició itinerant ‘Playstories', produïda pel Museu d'Arqueologia de Catalunya
La Cloe té sis anys i s'està barallant amb la plastilina. Vol fer un caganer per al seu portal de Betlem de clicks de Playmobil. Participa amb el seu pare en un taller organitzat pel Museu de Badalona: Crea la teva escena. Com ella, hi ha moltes altres criatures i pares. L'antic Egipte –amb saquejadors de tombes inclosos–, el rescat d'un accidentat, una granja... La imaginació es desborda. Aquests dies sabrem qui ha guanyat aquest concurs de diorames amb clicks. I les fotos de cadascun estaran exposades. Aquests moments de glòria infantil i paterna s'emmarquen en l'exposició Playstories. Juga i aprèn amb els clicks. És un projecte –temporal i itinerant– del Museu d'Arqueologia de Catalunya que serveix per acostar els seus continguts a un públic molt més jove del que és habitual. L'eina són els clicks. Playstories mostra els diorames creats per l'associació Somosclicks, que preserva i dóna empenta a una joguina entranyable. Diuen de si mateixos: “Somosclicks és una associació d'aficionats a Playmobil que han crescut envoltats de clicks. Ens van fer gaudir del nostre temps d'oci familiar y els guardem com el millor record de la nostra infantesa.”
A Playstories, a través dels diorames realitzats amb clicks, es recreen amb detall diverses escenes: l'època dels dinosaures, la prehistòria, l'antic Egipte, els contactes comercials entre fenicis i ibers, el món romà i l'època medieval... La vida de l'home sobre la Terra en un click... Tot i el caràcter itinerant, i per tant generalista, es fan picades d'ullet locals. En el cas de Badalona, dues: el monestir de Sant Jeroni de la Murtra i la vila romana de Baetulo. Aquesta última representació, la de Roma, deixa els nens bocabadats. L'ha fet JuanK, de Capellades. El títol: Imperi romà. Baetulo, ciutat romana. Un petit text explica als nens què estan veient: “Quan els romans arriben a la península ibèrica funden diverses ciutats, i una d'aquestes serà Baetulo, la ciutat on et trobes ara mateix.” Els clicks s'encarreguen de tot: fan de senyors i esclaus a les cases, o a les termes; fan de soldats que desfilen per davant del temple mentre els miren els que són al mercat... No hi falta cap detall.
Al taller per a nens, en Nikolai i el seu pare treballen una escena de l'antic Egipte. Diu el pare: “Imaginem històries. L'escenari pot ser el mateix, però el que hi passa cada dia és diferent!” El joc no és cap banalitat. El joc simbòlic, que és el que faciliten els clicks, recrea situacions reals o fictícies, ajuda a desenvolupar el llenguatge i entendre l'entorn, porta al joc col·lectiu... El joc és molt seriós!
“Munta i desmunta, munta i desmunta...”
Són de plàstic, somriuen plàcidament i fan 7,5 centímetres d'alçada. L'origen d'aquestes peces, que van sortir d'Alemanya, cal buscar-lo en la crisi i la pujada de preus del petroli els anys seixanta. El dissenyador Hans Beck va impulsar el projecte d'aquests ninos petits, amb possibilitats gairebé infinites de joc. La venda de productes de Playmobil a tot el món va començar el 1975. A l'Estat els va distribuir Famosa entre 1976 i 1983 amb el nom de Famobil. El 1983 es va fundar Playmobil Ibérica.
L'exposició és plena de visitants, i els nens continuen treballant en els seus projectes. En el cas d'en Pablo, els seus clicks viuen una situació límit: “Un caiac ha tingut un accident al riu... Però acabarà bé.” Du un arsenal de clicks i complements. Són només els d'emergències... Expliquen els pares: “Els té per temes: oest, pirates, cavallers...” En Pablo té nou anys. “Va començar amb els clicks que no són articulats, que són perquè els nens petits no s'empassin les peces. Hi juga molt! Munta i desmunta, munta i desmunta... Tot el dia.”
Unes taules més enllà, hi ha l'Albert amb la seva mare. Ha recreat un set de rodatge. L'Albert fa primer d'ESO: “De petit me'n van regalar i des d'aleshores que m'ha agradat... En tinc una habitació plena!” Una habitació dedicada només als clicks!
L'exposició es pot veure a Badalona fins al 27 de gener (www.museudebadalona.cat).