cultura

circ

El Festival de Circ vol ser “d'especial interès públic”

Si ho aconsegueix, els patrocinadors podran desgravar fins a un 90% de les aportacions al festival

Matabosch vol l'ajut de la Generalitat i signarà un conveni amb l'Ajuntament de Figueres

L'organització del Festival Internacional de Circ de Figueres vol tramitar “de forma imminent” la sol·licitud de declaració del festival com a esdeveniment d'especial interès públic. Aquesta declaració, que ha de rebre el vistiplau de la Generalitat abans d'arribar al Consell de Ministres, comportaria que els patrocinadors privats del festival podrien desgravar fins a un 90% de les seves aportacions econòmiques a l'esdeveniment, un percentatge molt superior al 35% actual que representaria un important incentiu perquè les empreses hi donessin suport.

En la seva segona edició, celebrada del 21 al 25 de febrer passat, el festival ha tingut un pressupost de 550.000 euros, dels quals gairebé un 61% (335.114 euros) procedien de la venda d'entrades i productes diversos als bars i les parades de records, mentre que les aportacions dels patrocinadors privats han sumat 68.900 euros (12,5%). Els ajuts públics representen poc més d'una quarta part del pressupost, amb l'Ajuntament de Figueres (55.000 euros) i la Diputació de Girona (30.000 euros) al capdavant. En el pressupost, també hi consta una partida prevista de 30.000 euros de la Generalitat que de moment no s'ha materialitzat. “Som optimistes amb vista al 2014, però tampoc no deixarem d'intentar-ho pel 2013”, va dir ahir el director del festival, Genís Matabosch, sobre la subvenció de la Generalitat, els 30.000 euros que no dóna per perduts. Hi ha un problema “formal”: la Generalitat incentiva sobretot els festivals que aposten per artistes residents a Catalunya, i en el cas del festival figuerenc, per la seva filosofia d'estrenar espectacles no vistos mai a Europa, els artistes arriben generalment de l'est d'Europa i d'altres continents. L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, va manifestar el seu convenciment que la Generalitat creu en el potencial del festival i que trobarà “línies de finançament” per donar-hi suport.

Marta Felip va lloar el model del festival, perquè més d'un 70% del pressupost és d'origen privat, i va anunciar que l'Ajuntament té previst signar un conveni plurianual –probablement, per tres anys– amb la fundació cultural Circus Arts Foundation, que dirigeix Matabosch, per contribuir a la consolidació i estabilitat d'un festival que ha tornat a ser tot un èxit: 23.009 espectadors –un 91,4% d'ocupació– més uns 3.300 assistents a les 14 activitats complementàries. Matabosch també va reclamar “la remuneració de l'equip permanent que treballa durant l'any per al festival”, fins ara “de forma totalment altruista”.

Al castell o al firal?

Tot i que va ser una solució d'urgència, pels problemes amb el consorci del castell de Sant Ferran, el festival ha trobat un bon emplaçament aquest any al recinte firal de Figueres, per les bones condicions d'accessibilitat i aparcament. L'alcaldessa, però, no descarta que el festival torni al castell, “però no a qualsevol preu”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.