cultura

Un museu per a la mineria

Bellmunt del Priorat va inaugurar ahir el nou Museu de les Mines, que mostra un patrimoni industrial únic a Catalunya

La mina Eugènia té vint plantes subterrànies i un entramat d'uns 15 quilòmetres de galeries

La localitat de Bellmunt del Priorat es coneixia popularment com “la terra del dòlar”, un nom que constatava la seva economia pròspera gràcies a l'activitat minera que s'hi ha desenvolupat al llarg de la història. Des de l'època romana s'han extret minerals del subsòl del Bellmunt, però sobretot durant el segle XX, aquest municipi del Priorat va ser un dels centres miners més importants de Catalunya i el primer en l'explotació de galena, mineral de plom.

Però les mines van tancar portes a la dècada dels anys 70 i, conscients de la importància de protegir aquest patrimoni industrial únic al país, l'Ajuntament va decidir museïtzar una part del seu conjunt minerometal·lúrgic. L'any 2002 s'inaugurava un discret Museu de les Mines, que ara s'ha ampliat i millorat. El president de la Generalitat, Artur Mas, va inaugurar ahir les noves instal·lacions, en les quals s'hi ha invertit 564.000 euros, la meitat finançada a través dels fons Feder i la resta entre el govern català i el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, que aixopluga el museu prioratí.

La seu del museu es troba al complex de la mina Eugènia, la més gran de totes que es troben al terme de Bellmunt, i que va estar activa fins a l'any 1972. Té vint plantes subterrànies que arriben a gairebé 700 metres de profunditat i un entramat d'uns quinze quilòmetres de galeries, de les quals en són visitables un tram de 700 metres.

L'antiga foneria

Els nous espais que es van inaugurar ahir inclouen la rehabilitació de les naus de l'antiga foneria, que era l'espai més important de la mina. També s'ha construït un edifici de nova planta, que és l'accés a les instal·lacions del museu i on es troba la recepció i la botiga. I s'han creat dos espais museogràfics. En un s'hi ha situat l'exposició permanent Tres mil anys d'història minera. ocupa la nau central de l'antiga foneria i el seu fil conductor és la història de la mineria de plom a la zona. S'hi explica les aplicacions de la galena i la història de les mines a la conca del Priorat. I en un altre àmbit s'hi projecta un audiovisual, que mostra l'antiga caldera de refinament del plom, la reconstrucció d'un forn equipat amb totes les eines i les velles vagonetes. I, finalment, l'espai del Taller Mecànic acull una altra exposició permanent dedicada a la vida quotidiana a peu de mina. Aquí s'hi descriu la història de la colònia minera, els habitatges que es van construir per allotjar la mà d'obra de fora de la comarca que es va contractar en els anys de major activitat minera, sobretot entre 1920 i 1960,

El Museu de les Mines forma part des dels seus inicis del Sistema Territorial del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, i el municipi de Bellmunt del Priorat, gràcies a aquest ric patrimoni miner, està inscrit a la Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya.

Una feina feixuga

L'alcalde de Bellmunt, Josep Maria Torné, va destacar ahir que la inauguració del nou museu suposa també “el reconeixement a tots els miners que van desenvolupar una feina dura i feixuga”. El batlle va afegir que l'obertura de les noves instal·lacions coincideixin amb els 40 anys del tancament de la mina Eugènia i amb el desè aniversari de la creació del museu. Artur Mas, per la seva banda, que va visitar el museu i també les galeries de la mina, va destacar que projectes com el de Bellmunt “ajuden molt al territori, perquè esdevenen un complement a les activitats tradicionals de la comarca i la situen millor al mapa”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.