cultura

La memòria històrica d'un jove catòlic de Tona

La sala de plens de l'Ajuntament de Tona va acollir la presentació de l'edició de Diari d'un fejocista tonenc. Sebastià Buxaderas Roqueta (octubre de 1937- abril de 1938) per part de la revista Ausa. L'esdeveniment va estar presidit per la presidenta del Parlament de Catalunya Núria de Gispert en substitució a Joan Rigol, expresident del Parlament, que no va poder assistir-hi degut a causes personals.

L'acte va ser un èxit de convocatòria, part dels assistents es van haver de quedar drets per la falta de cadires. Aquest fet no va deixar de sorprendre els organitzadors, que van estar molt contents al veure quanta gent no volia perdre's l'exposició.

Antoni Guillem Català, president del Patronat d'Estudis Osonencs de Reivindicació de la Memòria, va remarcar la importància del text. Va aclarir que es tracta del diari personal d'un noi catòlic de disset anys abans de ser cridat a files i ofereix un punt de vista diferent al que estem acostumats. També va fer notar la importància de reivindicar la memòria històrica del país, sense importar bàndols.

L'edició del diari ha estat a càrrec de la revista Ausa, tal i com va explicar Ignasi Roviró, codirector de la revista i també conductor de la presentació. Diari d'un fejocista tonenc es podrà adquirir juntament amb l'edició impresa de la revista o també es podrà llegir per Internet. Roser Grau, viuda de Sebastià Buxaderas, va tenir unes paraules d'agraïment per tots els que han fet possible aquesta publicació i també per l'Ajuntament de Tona i per la presidenta del Parlament.

Va ser la primera vegada que Núria de Gispert venia a un acte a Tona com a presidenta del Parlament. De Gispert va explicar del diari al tractar-se d'un punt de vista de la guerra des de la rereguarda i per la oportunitat de veure l'època de la guerra civil amb els ulls d'un jove catòlic. La seva exposició va acabar amb la lectura de l'últim fragment del diari, del qual se'n va donar una copia a tots els assistents a l'acte.

La presentació va finalitzar amb Núria de Gispert regalant-li un ram de flors a Roser Grau i amb un petit concert del cor Bonaire de Tona, que va representar cançons de Lluís Llach i Se Canta, l'himne oficiós d'Occitània.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.