La lluna torna a l'Observatori de l'Ebre

És una esfera de vidre bufat policromada que ha estat restaurada per l'Escola d'Art de Tortosa

La relació entre l'Escola d'Art i Disseny de la Diputació de Tarragona a Tortosa i l'Observatori de l'Ebre es remunta al 1994. Des d'aquell moment el taller de restauració de l'Escola d'Art ha recuperat unes quinze peces del fons de l'Observatori: començant pels quadres del geòleg i astrònom José Joaquín Landerer, i acabant pels instruments científics més variats (telescopis, sismògrafs...). «Aquesta relació ens ha permès especialitzar-nos en patrimoni científic i ens arriben comandes d'altres observatoris i entitats», va puntualitzar la restauradora de l'Escola d'Art de Tortosa, Carme Clemente. De fet, ahir al pavelló Landerer de l'Observatori de l'Ebre es va escenificar, en un acte presidit pel president de la Diputació, Josep Poblet, el lliurament, per part de l'Escola d'Art, de l'última peça restaurada de l'Observatori: una lluna de vidre bufat, policromada i que va formar part de l'Exposició Internacional de Barcelona el 1929. «L'expositor de l'Observatori estava molt estudiat», va manifestar, per la seua banda, l'actual director de l'entitat, Miquel Torta, que va explicar que hi havia quatre esferes de vidre en total, dues representaven el globus solar a escala de dos mil quilòmetres al mil·límetre. «Les taques del sol no eren aleatòries sinó que representaven el sol un dia concret», va precisar Torta. Les altres dues esferes representaven la lluna en quart creixent i minvant –una de les quals és la que es va lliurar ahir– i els cràters i mars que hi apareixen pintats prenent com a font les millors fotografies del moment. Aquestes quatre esferes es van confeccionar en un taller de Barcelona del qual es desconeix el nom i es conserven totes excepte un globus solar que es va trencar.

L'estructura de vidre de la lluna restaurada estava en prou bon estat, però per contra la capa pictòrica tenia abundants llacunes fruit de rascades majoritàriament, a més d'estar força bruta. El procés de restauració ha consistit bàsicament a netejar l'esfera i omplir les llacunes amb una pigmentació semblant a l'original.

Altres peces restaurades

La lluna de vidre de l'Observatori no va ser l'única peça restaurada que ahir es va retornar. Així l'Escola d'Art també va lliurar a l'Ajuntament de Tortosa un conjunt de caps de biga de fusta que formaven part del sostre d'un palau gòtic del carrer Mercaders de Tortosa comprat al segle XIX pels barons de Porroy. Les talles són d'estil gòtic però la policromia és del segle XIX. També es va lliurar un casc islàmic de ferro que es va trobar arran d'unes excavacions arqueològiques d'urgència realitzades al carrer Creueria de Tortosa que es va trobar fragmentat en sis parts. Finalment, l'Escola d'Art va tornar al convent de Santa Clara de Tortosa un oli sobre tela de lli d'autor desconegut que representa la santa i que data probablement del segle XVII.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.