la contra
Memòria de la Nova Cançó
La biblioteca de Canet organitza una projecció de pel·lícules que rememoren l'històric moviment cultural
CANET ROCK. El film que clourà el minicicle dedicat a la Nova Cançó és Canet Rock, una pel·lícula de Francesc Bellmunt rodada el 1975 amb motiu de l'històric concert celebrat a Canet de Mar, que va reunir 40.000 persones al pla de Can Sala. Es projectarà el dijous dia 30.
La Biblioteca P. Gual i Pujadas de Canet ha volgut fer memòria d'un temps i d'un país que despertava després de prop de quaranta anys de dictadura franquista. Un país que va fer bandera de la cançó per poder cridar al vent que era possible recuperar la llibertat. I la identitat. Amb motiu de la celebració dels 50 anys del fenomen de la Nova Cançó, no hi podria haver cap lloc millor que la població que en va ser escenari referent per acollir un minicicle de pel·lícules dedicades al moviment cultural. La bibliotecària Irene Feliu explica que el material fílmic els va ser ofert per la Filmoteca de Catalunya amb l'objectiu de fer-se ressò de la commemoració. «Vam creure oportú aprofitar l'ocasió perquè en el cas dels dos primers films es tractava de material inèdit que no s'havia vist mai abans», apunta. Feliu fa referència a la projecció de D'un temps, d'un país i Raimon'65, que es van poder veure el dijous dia 16. La primera pel·lícula, del 1968 i obra de Llorenç Soler, se centra en la figura del cantautor de Xàtiva, Raimon Pelegero, i a Raimon'65 es recullen quatre cançons del mateix Raimon mitjançant imatges documentals i actuacions del cantant. «A la projecció, que es va fer a cel obert, a la plaça de la Biblioteca, hi van assistir una setantena de persones; tot un èxit», recorda la responsable de l'equipament cultural.
Avui és el torn de La Nova Cançó, de Francesc Bellmunt, de l'any 1976, que reviu els orígens del moviment a través tant dels seus creadors més coneguts, com ara Lluís Llach o el mateix Raimon, com de les opinions de gent d'arreu dels Països Catalans que també van viure el fenomen i que expliquen quina repercussió, més enllà de la musical, va tenir per a la societat del moment. Veus com ara les de Manuel Vázquez Montalbán, el president Jordi Pujol o el poeta Salvador Espriu. La joia de la corona del minicicle, però, es troba en la darrera de les projeccions, que correspon a la mítica Canet Rock, també de Francesc Bellmunt. La sinopsi de la pel·lícula recorda com un calorós dissabte 26 de juliol de 1976 «quaranta mil joves van omplir l'anomenat pla d'en Sala disposats a viure intensament dotze hores de música i follia». Era el primer Canet Rock, un concert a l'aire lliure pensat com un gran aparador per a totes les tendències de l'anomenada contracultura. Irene Feliu comenta que l'activitat vinculada a la Nova Cançó té una doble lectura. D'una banda, recordar la gent que va viure aquells episodis aportant més informació amb la perspectiva que donen els anys. De l'altra, «informar el jovent que n'ha sentit a parlar i que es mostra interessat per saber què va ser la Nova Cançó i com la vam viure de ben a prop aquí, a Canet». La commemoració del cinquantenari coincideix amb la celebració dels 90 anys de la inauguració del servei de biblioteca del municipi i dels deu anys del trasllat d'aquest servei a l'edifici modernista construït per Lluís Domènech i Montaner el 1887, conegut com l'Ateneu Catalanista.