Reportatge

recreació històrica

carina filella

El final de la República

El festival Tàrraco Viva proposa, fins al 26 de maig, més de 450 activitats que recreen diversos aspectes de la vida quotidiana a l'època romana. Enguany es dedica a Juli Cèsar i al final de la República

No es tracta de jugar a fer de romans; ni de veure com algú amb una disfressa de gladiador i una espasa de fusta entreté el públic; ni d'evocar Charlton Heston en el seu paper protagonista a Ben-Hur o altres pel·lícules del típic cinema pèplum. No. Tàrraco Viva és un dels festivals de reconstrucció històrica romana més destacables d'Europa que, més enllà d'oferir espectacle, recrea amb rigor diversos aspectes de la vida quotidiana a l'època romana. I que té lloc en una ciutat com Tarragona, que fa poc més de dos mil anys va ser un dels punts neuràlgics de tot l'imperi romà, i que avui encara conserva alguns dels monuments que aleshores van ser símbol del seu esplendor. Per al director d'aquest programa cultural, Magí Seritjol, Tàrraco Viva “no és una festa popular, sinó un festival cultural, que uneix el món de la investigació amb el de la divulgació”, i que genera una arribada important de turisme cultural relacionat amb el patrimoni històric. L'any passat, amb 102.000 espectadors rebuts, es van batre tots els rècords.

El festival romà de Tarragona va arrencar ahir i durarà fins al diumenge 26 de maig. Només amb les xifres ja es pot veure la magnitud de la cita: s'han organitzat més de 450 actes; més d'un miler de col·laboradors participaran en l'engranatge de l'organització i una trentena d'espais i museus de la ciutat seran escenaris dels espectacles, un 80% dels quals són de producció pròpia. “Tarragona divulga amb passió el seu patrimoni històric”, segons Magí Seritjol.

En aquesta quinzena edició no hi faltaran els muntatges més esperats, com les recreacions de lluites de gladiadors a l'amfiteatre de Tàrraco que cada any ofereix el grup italià Ars Dimicandi, especialitzat en la recerca i reconstrucció de l'armament i les tècniques de combat de l'època: “Una demostració especialitzada i científica molt allunyada de la visió que ens n'ha donat el cinema”, apunten els organitzadors.

Però el programa inclou també moltes novetats. En destaca una: per primer cop s'ofereix la possibilitat al públic de participar activament, com un membre més, en alguns dels grups de reconstrucció històrica que hi participen. A l'espai Vine, veu i viu el festival, el visitant es podrà vestir com un senador romà, com un esclau o com un legionari, i viure des de dins com funciona un grup de recreació històrica, resseguint el seu treball de recerca històrica. “Tàrraco Viva serà més participativa que mai”, apunta Magí Seritjol.

Les estrenes

Entre els espectacles que s'estrenen enguany s'hi troben el muntatge Navigium Isdis, sobre la cerimònia romana d'inici del període de la navegació, a càrrec del grup Nemesis ARQ, que tindrà lloc a la platja d'Altafulla (el festival també es desplega en les ciutats de l'entorn de Tarragona que formaven part de l'antiga Tàrraco, com Altafulla i Cambrils). Aquest mateix grup representarà l'espectacle Fabula Clodiana o quan les banyes del Cèsar són un assumpte d'Estat, que tracta sobre els fets que van portar a la cèlebre frase “l'esposa del Cèsar no només ha de ser honesta sinó també semblar-ho”. Un altre col·lectiu, Thaleia, estrenarà un espectacle sobre el cos de bombers de l'època romana, als jardins del Camp de Mart. El grup Projecte Phoenix –un dels veterans de Tàrraco Viva– ha preparat per a aquesta edició un muntatge sobre la fundació de la colònia Tàrraco. I l'actriu Mercè Rovira interpretarà el paper de Júlia, la filla de l'emperador August, en un muntatge que es podrà veure els dies 18, 24 i 25 a la terrassa de la Torre Minerva, a la muralla de Tàrraco.

També hi haurà tallers, lliçons d'història, lectures dramatitzades, cicles de cinema arqueològic, exposicions i l'onzena edició de la Fira Internacional de Museus i Jaciments d'Època Romana, amb estands dels museus, centres d'interpretació i parcs arqueològics de diferents països europeus.

L'assassinat de Juli Cèsar

Com a eix vertebrador del festival, enguany es representaran alguns dels esdeveniments que van tenir lloc al final de la República, sobretot els relacionats amb l'assassinat de Juli Cèsar: “Un moment que va significar la fi, no només d'una classe oligàrquica que havia monopolitzat el poder polític durant segles, sinó també el final de les aspiracions reformistes de les classes populars i els seus líders”, apunten els organitzadors. “Va ser una època molt turbulenta, i si la història serveix per a alguna cosa és per pensar el present”, apunta el director de Tàrraco Viva, que afegeix que “encara avui dia hi ha coses que van succeir al final d'aquella república que tenen molts punts d'enllaç amb l'actualitat”. Precisament l'espectacle de cloenda, Els idus de març, recrearà el moment de l'assassinat de Juli Cèsar, l'any 44, quan els romans celebraven la festa de cap d'any. Els vuit grups de reconstrucció històrica que existeixen a Tarragona han preparat conjuntament l'espectacle, que mostrarà com el cònsol, dictador i conqueridor de les Gàl·lies moria apunyalat per alguns membres de l'aristocràcia romana, i que explicarà què va significar aquest fet a la història de Roma. Es presentarà el dia 26, al Palau de Congressos.

Tàrraco a taula

D'altra banda, dinou restaurants de Tarragona i un d'Altafulla ofereixen durant els deu dies del festival uns menús especials que permetran degustar els sabors de l'antiga Roma. El president de l'Associació Tàrraco a Taula, Ramon Martí, que organitza les jornades gastronòmiques, destaca la “rigorositat amb què es treballen les receptes”, recuperant i de vegades fins i tot actualitzant plats romans extrets de textos de l'època. Com a novetat, enguany es donarà més protagonisme al pa, al vi i a les cerveses, elaborades segons la tradició romana.

La d'enguany es ven com “una edició pròleg” a la de 2014, quan se celebrarà el bimil·lenari de la mort d'August, l'emperador que hi va residir durant dos anys (del 27 al 25 aC) i va convertir la ciutat en la capital de l'Imperi Romà. Tàrraco Viva es dedicarà l'any que ve de forma monogràfica a la figura d'August. Per al seu director, el festival ja no té aturador: “És un magnífic aparador del turisme cultural, que cada cop agafa més volada”, apunta Seritjol, que destaca també l'impacte econòmic que suposa per a la ciutat: segons un estudi elaborat fa poc més d'un any, per cada euro de despesa que suposa el festival se'n generen set. Pel que fa a la procedència dels visitants, un terç prové de l'àrea de Tarragona, un altre terç, de Catalunya, i la resta, de l'Estat espanyol i d'altres ciutats europees.

Juli Cèsar
Tàrraco Viva se centra enguany en la figura de Juli Cèsar, i s'han programat representacions sobre alguns dels esdeveniments que van tenir lloc al final de la República. Precisament l'espectacle de cloenda, Els idus de març, recrearà el moment de l'assassinat de Juli Cèsar, l'any 44, quan els romans celebraven la festa de cap d'any.

Sense retallades



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.