cultura

Guia musical de Girona

El grup ha creat, amb l'artista Kenneth Russo, l'aplicació per a mòbil GR Pop, que permet fer un itinerari per la ciutat escoltant divuit cançons sobre espais emblemàtics

Forma part de l'exposició ‘Viatge extra-ordinari' del Bòlit

Girona és la primera ciutat europea amb una audioguia musical

Girona és la primera ciutat d'Europa que pot oferir als turistes, però també als seus ciutadans de totes les edats, una audioguia musical. Es tracta d'una nova aplicació gratuïta per a mòbil –tant per a Android com per a iOs/iPhone–, batejada com a GR Pop, que han creat l'artista Kenneth Russo (Llambilles, 1976), investigador i explorador de les possibilitats creatives dels recursos digitals, i el grup gironí de pop Pulpopop, liderat per Pau Boïgues (la Cellera de Ter, 1986) i Edgar Massegú (Sarrià de Ter, 1985), que ha creat –de moment– divuit cançons dedicades a la ciutat i a alguns dels seus espais més emblemàtics, aquells que no poden fallar mai en qualsevol itinerari turístic, majoritàriament concentrats al Barri Vell.

Gràcies a aquests continguts sonors “geolocalizats en temps real”, el visitant pot escoltar en diferents punts estratègics de la ciutat cançons sobre el pont d'Eiffel (El petit pont), els quatre rius de la ciutat (Onyargüellgalliganster) i d'altres amb títols que no deixen gaire marge de dubte: El tapís de la Creació, El jardí de la Infància, El bany de l'àrab, L'estel baixa per la Força o, girant una mica la truita, Els jardins d'en Ringo Starr, en una singular al·legoria als oficialment dedicats a John Lennon.

Aquest projecte ha nascut en el marc de l'exposició Viatge extra-ordinari del Bòlit, Centre d'Art Contemporani de Girona, i ahir al migdia es va presentar a la seva sala de la Rambla, en un acte en què, a part dels tres creadors de GR Pop, també van assistir l'alcalde, Carles Puigdemont; la directora del Bòlit, Carme Sais, i el president del Girona FC, Joaquim Boadas, ja que Pulpopop ha creat un nou himne per a l'equip que s'incorporarà també en l'itinerari de GR Pop, presentat com un projecte obert, allò que s'anomena, en el món de l'art, un work in progress. GR Pop es complementa amb una altra aplicació gratuïta, GR MP3, plantejada també com una audioguia, però amb un concepte més experimental que GR Pop. De moment, s'hi poden trobar poemes de Carles Turat, Anna Perera i Esther Fabrellas, pensats i creats sota els criteris de geolocalització. Russo hi veu una “futura plataforma de difusió per a joves creadors sonors, per a la qual més endavant s'obrirà una convocatòria pública”. Les dues aplicacions es poden descarregar al Bòlit-la Rambla a través de codis QR, i també amb les paraules clau GR Pop i/o GR MP3 des de les plataformes pertinents.

El ciutadà com a cursor

Segons Kenneth Russo, aquestes aplicacions provoquen que el ciutadà es converteixi en un “cursor físic” que es desplaça pel territori i va obtenint informació creada expressament per a determinats punts d'un ampli espai, en aquest cas urbà, on la intervenció de les noves tecnologies de geolocalització fan plantejar a l'artista qüestions com aquesta: “El territori és de tots o està parcel·lat?” Per Puigdemont, aquest projecte és un bon exemple que la tecnologia, en aquest cas el mòbil, pot estar i ha d'estar al servei de la cultura.

Un grup sempre inquiet

X. Castillón

Entre altres artefactes sonors, Pulpopop ha publicat, ni més ni menys, quatre discos oficials en tres anys: després del seu sorprenent debut, Cuit! (2011), el grup va recuperar gravacions anteriors a Pre-Cuit! (2012), i fa poc va publicar el seu nou disc, La batalla dels dubtes (2013), que ha aparegut gairebé simultàniament a la versió en CD de GR Pop, editada per Discmedi com tots els treballs del grup, que inclou les divuit cançons que formen part d'aquest itinerari sonor, amb un plànol, més artístic que precís, dels divuit punts de la ciutat on es poden escoltar les cançons amb l'aplicació de mòbil.

A més de la seva frenètica activitat discogràfica, el grup té un directe electritzant i idees tan singulars com portar a terme una gira per jardins o a les banyeres dels seus mecenes de Verkami. El grup ha col·laborat, per exemple, amb l'Institut de Ciències Fotòniques de Catalunya, d'on van treure la idea que la música podia ser una bona eina de divulgació d'idees.

Una guia gens innocent

Pulpopop ha concebut GR Pop com una guia de la ciutat que no canta només les seves meravelles. Tenint en compte que Girona rep visitants d'arreu, han preparat també alguna cançó en francès (Le petit pont) i en espanyol (El cantar de los pobres), i pensaven fer-ne una en rus, però no es van atrevir. El cantar de los pobres posa en contacte dos bancs tan diferents però tan relacionats en el context actual com ara Bankia i el Banc dels Aliments.

Pulpopop també voldria que aquesta audioguia virtual servís perquè “la mainada pogués descobrir la seva ciutat d'una altra manera”. Fins i tot hi ha una “cançó tridimensional que interactua amb l'espai”. Es tracta del tema D'escaló en escaló, que recrea en temps real l'experiència de pujar tots els escalons de la catedral, amb final anarcofestiu inclòs.

Un nou himne per al Girona FC

En els pròxims dies s'afegirà a l'itinerari musical de GR Pop un altre punt d'interès: el camp del Girona FC, concretament el cercle central a la gespa de l'estadi, on segons Edgar Massegú sonarà a través dels dispositius mòbils que s'hi acostin el nou himne que Pulpopop ha creat per a l'equip gironí, que actualment viu un dels millors moments de la seva llarga història, per les possibilitats que té de pujar a primera. Això explica la presència del president del club, Joaquim Boadas, en l'acte de presentació de GR Pop. Segons va explicar el sempre expansiu i poètic Massegú, el nou himne s'ha creat “fixant-se en els petits gestos del públic a les grades”. L'objectiu és que l'himne s'estreni “el dia que es produeixi el miracle” de l'ascens a primera, “i encara que no es produeixi”, va matisar el cantant. Per Pulpopop, “la música és un bon canal per fer arribar coneixements i informació a la gent”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.