Cinema Estrena

estrena

Bernat Salvà

Mercenari de les guerres brutes

Salomé Lamas, una jove i prometedora cineasta portuguesa, va quedar fascinada per la història de Paulo de Figueiredo. “Vaig saber d'ell per un amic que és sociòleg i treballava amb les comunitats de gent sense sostre a Lisboa –explica a El Punt Avui en conversa telefònica–. Vaig quedar realment intrigada per aquest personatge, atrapada per la seva història.” Paulo va pertànyer, segons ell mateix explica en aquest documental, a un comando d'elit portuguès que sembrava el terror als conflictes bèl·lics d'Angola i Moçambic; va fer la guerra bruta a El Salvador a les ordres de la CIA i va fer assassinats per encàrrec del GAL. O això explica ell, en tot cas. És tot veritat? Només una part? “Decidir quina part és certa o no forma part del joc que proposo a l'espectador”, diu Salomé Lamas. La qüestió és que resulta molt versemblant el que explica, sembla conèixer a fons els temes de què parla. “No he fet un documental històric, és cinema –puntualitza la directora–. Tots els crims que relata no són per mi material d'història o de periodisme, m'interessaven més des del punt de vista filosòfic”. No hi ha pràcticament material d'arxiu ni imatges més enllà de Paulo parlant directament a la càmera, amb una simpatia i afabilitat que contrasten enormement amb tot allò que explica, amb els actes execrables que comet i que alimentaven les clavagueres plenes de cadàvers que amaguen tots els governs per a qui va treballar.

El títol d'En tierra de nadie fa referència a l'espai neutre, fosc, on cineasta, protagonista i espectador conflueixen, com la terra de ningú d'un camp de batalla. Salomé Lamas situa allà “una conversa amb Paulo, cara a cara, amb un tercer element que és l'espectador”. Després ha fragmentat i muntat la conversa en petits capítols enumerats. “Buscava una estructura literària –explica–, com si estiguessis llegint un llibre, amb capítols, paràgrafs... Buscava captar així l'atenció, una manera d'organitzar els continguts, en què cada cita condueix a una altra, no són cites aïllades.”

S

En tierra de nadie
‘Terra de ninguém' Direcció: Salomé Lamas Gènere: Documental Països: Portugal, 2012


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Crítica

Victòria de l’art

música

Chanel, Vicco, The Tyets, Mushkaa, Guillem Gisbert i Julieta, a l’Acústica

figueres
cultura

Renovaran la museografia i l’edifici de l’antiga adoberia de Cal Granotes, a Igualada

Igualada
Música

Yung Rajola publica ‘Em tornes boig’, un tema inspirat en el pop electrònic dels anys 2010

Barcelona
MÚSICA

Gilberto Santa Rosa: la salsa autèntica

sant feliu de guíxols
Anna Rosa Cisquella, Joan Lluís Bozzo, Miquel Periel
el "triumvirat" històric de Dagoll Dagom

“No trobaràs cap Netflix que els interessi "La memòria dels Cargols”

Barcelona
Música

Els interludis florals d’Orella d’Ós

matadepera
música

El Cruïlla obre quatre dies de música i comèdia al Parc del Fòrum

barcelona
cultura

L’antiga muralla medieval de Sant Francesc de Valls rep 2,8 milions dels fons europeus

valls