cultura

art

Ramon Reig torna als seus ‘paisatges sensibles'

Tossa, Llançà i Vilabertran homenatgen el pintor en tres exposicions coincidint amb els 50 anys de la seva mort

Nascut com aquell qui diu accidentalment a Manila, Ramon Reig (1903-1963) va ser incapaç d'allunyar-se gaire, des que va arribar-hi encara nen, de Figueres i el paisatge que l'envoltava, aquest Empordà que va acabar convertint en un referent indiscutible de la seva pintura. Aprofitant el cinquantè aniversari de la seva mort, ben prematura als seixanta anys, ara són aquests paisatges que van inspirar-lo els que volen retre-li un homenatge en tres exposicions que tindran lloc a Tossa de Mar, Llançà i Vilabertran, municipis estretament vinculats a la seva trajectòria humana i artística, i que ha comissariat la historiadora de l'art i néta de Reig Blanca Sala.

La primera exposició s'inaugurarà demà mateix (20 h) al Museu de Tossa, aquella “Babel de les Arts”, segons una expressió de Rafael Benet que faria fortuna, per la qual Reig va sentir-se tan atret que, als anys quaranta, va decidir comprar-s'hi una casa per passar-hi els estius. Amb el títol Ramon Reig i la Costa Brava. El paisatge de l'encís, la mostra, oberta fins al 30 de juliol, reflecteix l'atracció per les cales i els carrers de la vila vella, però també la seva passió pel paisatge sencer del litoral gironí, de Cadaqués, on va estiuejar també als cinquanta, fins a l'Escala, un lligam del qual ja va deixar testimoni en un llibre, La Costa Brava vista pels seus millors pintors, de 1961.

El 13 de juliol s'inaugurarà al Museu de l'Aquarel·la Martínez Lozano de Llançà (19 h) la segona exposició, amb el títol Aquarel·les del paisatge sensible, que permet apreciar la destresa de l'artista en aquesta tècnica, a partir sobretot dels anys quaranta, i també l'empremta que va deixar en tots els seus deixebles, com el mateix Martínez Lozano, però també Evarist Vallès, Joan Sibecas, Bartomeu Massot o Miquel Capalleras, com a professor de dibuix de l'Institut Muntaner i l'Escola d'Arts i Oficis de Figueres.

Finalment, a la canònica de Santa Maria de Vilabertran (12.30 h) es presentarà, el 14 de juliol, Ramon Reig, pintor de l'Empordà, amb una selecció d'obres que documenten els vincles amb aquesta vila, de la qual era originària la branca paterna de la família i on de jove passava llargues temporades, a la casa noble del seu oncle, avui seu de l'ajuntament, acompanyat dels seus amics Salvador i Anna Maria Dalí, Joan Turró, Alexandre Deulofeu o Jaume Miravitlles. Aquesta mostra, oberta fins al 22 de setembre, ha estat organitzada conjuntament amb el Museu d'Història de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.