Recrearan en tres dimensions com era el monestir de Sant Miquel de Cuixà en la seva màxima esplendor
Forma part d'un projecte transfronterer entre la Generalitat i el Consell General dels Pirineus Orientals
El president de l'Associació Cultural de Cuixà, Olivier Poisson, ha explicat aquest dimarts a Ripoll que amb aquesta reproducció virtual que es prepara, i que haurà d'estar acabada abans del 2011, es podrà recrear com era aquesta abadia. L'Associació Cultural de Cuixà és una entitat científica i cultural dedicada a l'art romànic. Amb motiu del mil·lenari del nomenament d'Oliba com a abat de Ripoll i Montserrat, l'entitat es va afegir al projecte.
Francesc Iglesias, com a representant del Departament d'Innovació, Universitat i Empresa de la Generalitat de Catalunya, ha destacat que aquest projecte transfronterer pot «cohesionar» aquestes dues comarques catalanes. Per aquest responsable del departament, aquest projecte turístic i cultural ha d'ajudar a difondre el romànic. En aquest sentit, ha comentat que Catalunya ha de «contribuir» també a promocionar el monestir de Sant Miquel de Cuixà. Iglesias ha destacat la importància que aquest projecte hagi estat finançat per Europa per la «migradesa de recursos de les administracions catalanes». Maria Carme Freixa, vicepresidenta del Consell Comarcal del Ripollès, i Jeroni Parrilla, en representació del Consell General dels Pirineus Orientals també assistien a la presentació.
El projecte Oliba, fundador d'Europa té un pressupost d'1,2 milions d'euros. D'aquests, 500.000 euros són gestionats des del Consorci Ripollès Desenvolupament. Aquests inclouen dos centres d'interpretació a tocar dels monestirs de Ripoll i Sant Joan de les Abadesses. Els 360.000 euros aportats per la Generalitat permetran, entre altres actuacions, la senyalització del traçat des de Montserrat, la creació d'un centre d'interpretació al Museu Episcopal de Vic, la creació d'una unitat d'acollida al coll d'Ares, al Ripollès, i la creació d'una guia explicativa.
Jordi Taurinyà, de l'Associació Cultural de Cuixà, ha explicat que aquest projecte de cooperació entre el Ripollès i el Conflent es va començar durant la visita del conseller Josep Huguet a la Universitat Catalana d'Estiu de Prada de Conflent del 2007. Un cop s'ha definit el projecte i les diferents actuacions, s'ha generat, segons Taurinyà, un treball «molt interessant» amb reunions de delegacions d'una banda i altra de la frontera.