La Carxofa de Silla està considerada com a una manifestació social, musical i religiosa
La representació té lloc cada 6 d'agost a la plaça del Poble davant una gran quantitat de persones vingudes d'arreu la comarca
El motet “Gloria a Déu en les altures”, conegut popularment com “La Carxofa”, és una representació que té lloc cada 6 d'agost a la Plaça del Poble, quan arriba la processó i davant de la imatge del Crist. Es tracta d'una composició musical de Rigobert Cortina, amb un text d'enaltiment de la majestuositat de Déu.
És interpretada per un infantet, l'angelet o angelet, instal·lat a l'interior d'una construcció de fusta, la carxofa, elevada uns metres al costat del temple, mentre es manté una gran expectació en la plaça plena de gom a gom; en obrir-se les fulles, mentre el silenci trenca en la plaça, s'il·lumina l'angelet i sonen les primeres notes de l'orquestra, donant peu a l'entrada de la seua dolcíssima veu.
La fervor popular i l'arrelament de l'acte ha anat fent d'aquesta representació una cita obligada, un acte la solemnitat del qual forma part el sentiment col·lectiu d'un poble que el sent com a propi.
La primera representació fou en 1854 i la seua popularitat i celebritat explica la seua divulgació a altres indrets: Aldaia, Alaquàs, Catarroja, Picassent, València, Caudete...
Cal ressenyar la gran tasca de conservació que va imprimir la família Lluesa, molt especialment Vicent Lluesa Plasencia, director de l'acte durant molts anys, fins que des de fa setze anys la Societat musical del poble, La Lírica, se n'ocupa directament.
D'aquestaentitat han eixit veus que l'han cantada: Tània Durán, Anna Gomis, Alba Durán, Anna Aguado, Blanca Escorihuela, Isabel Llàcer i Verònica Llàcer.
L'escoleta de cantors de la Carxofa
J.E.C.Per tal de formar els futurs “angelets” de la Carxofa, i de diversificar i ampliar la seua oferta musical, La Lírica ha procedit a la creació d'una escoleta de cantors que complementarà la Coral Infantil, amb xiquets i xiquetes a partir dels 7 anys.
Prèviament i a partir de setembre la mateixa societat oferirà un curs d'iniciació musical per a xiquets i xiquetes a partir dels quatre anys, en el camí de recrear l'antiga escola d'educands, que posteriorment es transformà en el Conservatori. La recuperació de la formació dels propis educands es considera la manera més ferma que fins ara per tal d'assegurar-se una cantera per a la Banda, l'Orquestra i la Coral.