història
Quan Sant Pere de Rodes dominava el cap de Creus
Es presenta al Port de la Selva un llibre que recull un document inèdit sobre la gestió del territori al segle XV
Els historiadors Arnald Plujà i Sònia Masmartí han recuperat un antic document inèdit amb el qual aporten dades històriques fins avui desconegudes sobre la gestió del territori del cap de Creus. A través d'aquest treball veu la llum un antic document del segle XVI, que reprodueix un antic capbreu realitzat del 1420 al 1429 pels monjos del monestir, que comprèn una gran extensió geogràfica del cap de Creus (coincidint amb els actuals termes del Port de la Selva i la Selva de Mar). Mitjançant els capbreus, una escriptura pública feta davant notari, a través de la qual els vassalls reconeixien tots els drets de senyoria i de rendes que per les seves propietats devien al seu senyor feudal, els estudiosos han pogut traçar una radiografia dels territoris del nord del cap de Creus del segle XV, endinsar-se en les seves valls i muntanyes i conèixer els seus habitants en una època en què pràcticament tot i tothom estava sotmès al poder i al domini de Sant Pere de Rodes, una de les més importants abadies del país.
La presentació del volum, titulat Els dominis de Sant Pere de Rodes al cap de Creus. Segons un capbreu de la Cellereria (1420-1429), tindrà lloc avui, a les 19 h, a la Sala del Ball, de Port de la Selva.
Concert al monestir
Per la seva banda, el Festival de Música continua la seva programació, amb el concert de violoncel i piano, que es farà avui al monestir (20 h).