Llibres

còmic

XAVIER ROCA

Happy Hooligan, rodamón i pioner

Tot i ser un dels clàssics dels temps pioners del còmic, Happy Hooligan mai havia estat editat entre nosaltres; ara, Laertes ha vingut a esmenar aquest buit amb una edició en tapa dura que recull algunes de les pàgines dominicals d'aquest personatge.

Nascut el 1857, Fredrick Burr Opper va ser un prestigiós caricaturista i il·lustrador de premsa especialitzat en la sàtira política, tot i que també va il·lustrar llibres d'autors com Mark Twain. El 1899 va acceptar l'oferta del totpoderós magnat de la premsa William Randolph Hearst per col·laborar al New York Journal, on va publicar la que seria la seva sèrie més famosa: Happy Hooligan, que es va publicar al llarg de trenta-dos anys i que va alternar amb d'altres com ara Alphonse and Gaston, And her name was Maud i Howsan Lott.

Happy Hooligan és una sèrie humorística protagonitzada per un rodamón –una mena de precedent del nostre Carpanta de Josep Escobar, i en el qual es podria haver inspirat Charles Chaplin per al personatge de Charlot– que amb la seva ingenuïtat i bonhomia sempre s'acaba ficant en embolics i, de manera gairebé sistemàtica, li toca rebre en l'última vinyeta. Es tracta d'una obra sustentada sobretot en el gag visual –amb un to de slapstick que recorda el dels primers humoristes del cinema mut– però que té una gran importància històrica per una raó: tot i que Richard Outcault a Yellow Kid i Rudolph Dirks a Katzenjammer Kids ja ho havien fet servir, aquest va ser el primer còmic que va fer servir sistemàticament el recurs gràfic dels globus per representar els diàlegs, un dels elements que han esdevingut un dels senyals característics d'aquest art.

L'àlbum presenta una selecció de pàgines publicades entre 1902 i 1913 d'aquesta sèrie marcada pel seu dinamisme visual i una estilització humorística aleshores molt original.

Una prova de la importància de la sèrie i de la popularitat de què va gaudir en el seu dia és que va ser el primer personatge de còmic portat al cinema en diverses ocasions: en sis curtmetratges muts rodats amb actors entre el 1900 i el 1902, i en una sèrie de curts animats produïts, novament, per William Randolph Hearst.

HAPPY HOOLIGAN
Guió i dibuixos: Fredrick Burr Opper
Traducció: Francesc Danés Editorial: Laertes Pàgines: 92 Preu:15 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.