Comença l'Any Eugeni Xammar
El suplement Cultura dedica un extens article al periodista i diplomàtic català
El periodista Quim Aranda recorda Vázquez Montalbán en el 10è aniversari de la seva mort
El suplement Cultura d'aquesta setmana ofereix una semblança del periodista, diplomàtic i traductor Eugeni Xammar escrit per Quim Torra, comissari de l'Any Xammar.
També podem llegir un article molt personal i especial que ha escrit Quim Aranda per explicar què pensaria Manolo Vázquez Montalbán dels temes d'actualitat si no hagués mort avui fa deu anys.
En l'apartat d'articles d'opinió podem llegir els textos de Vicenç Pagès (sobre escriptors dements), Guillem Cifré, Ada Castells (sobre el nou llibre de J.F. Mira), el lingüista David Paloma, Antoni Daura (president del Gremi de Llibreters de Catalunya), Isidre Grau (sobre els últims contes de Sergi Pàmies), Arnau Puig i D. Sam Abrams (que lloa la Nobel Alice Munro).
Pel que fa a les crítiques, Jordi Llavina elogia Pantalons curts, de Joaquim Carbó; Xavier Ferré comenta el llibre sobre l'11 de setembre de Sebastià Riera; Jordi Capdevila explica Coses de família, llibre pòstum de Joan Agut; Xavier Cortadellas ens parla de Com fer-se fastigosament ric a l'Àsia emergent, de Mohsin Hamid; David Bueno recomana el llibre de poemes i naturalesa Ales i pètals, de Celdoni Fonoll; Xavier Serrahima comenta la comèdia amable I a sobre... la Paulette, de Barbara Constantine; i Ferran Aisa elogia el llibre sobre Salvat-Papasseit de Carme Bernal i Carme Rubió. En l'apartat de llibre il·lustrat, Jaume Vidal recomana la delicadesa de l'àlbum Pequeño catálogo de instantes de felicidad, de Lewis York i Roger Olmos.
En música, Guillem Vidal, a més de comentar el nou disc dels veterans Peral Jam, Lightnin Bolt, ens ofereix un reportatge sobre el més destacat del 45 Voll-Damm Festival Internacional de Jazz de Barcelona, incloent-hi una entrevista al pianista cubà Chucho Valdés..
En teatre, Jordi Bordes fa una repassada pels festivals alternatius que tenen lloc durant la tardor, com ara el Terrassa Noves Tendències; el Lola, a Esparreguera; El Més Petit de Tots, a Sabadell; el Munt de Mots, a Barcelona; i, entre d'altres, la Fira Mediterrània, a Manresa.
En cinema, Àngel Quintana fa la crítica del film d'animació Turbo, sobre un cargol, i del documental Guerras sucias, dirigit per Rick Rowley. David Castillo també parlar d'un documental, La memòria de la matèria, dirigit per Albert Abril. Bernat Salvà comenta el nou film de Tom Hanks, Capitán Phillips, i Xavier Roca Todas las mujeres, dirigit per Mariano Barroso.
Joan Tort relata els robatoris de peces d'art sacre que ha patit l'església de Nostra Senyora de la Purificació de Bossòst, a la Val d'Aran. A Tarragona, Carina Filella ens informa que el Teatre Metropol i el recentment estrenat Teatre Tarragona es reparteixen la cartellera de tardor, que arrenca el 24 d'octubre amb Juan Echanove i Maria Galiana; i també que Mar Arza, Mireia Sallarés i Joan Morey es repartixen el premi de la Biennal d'Art de Valls. Des de Girona ens expliquen que el Cor de Cambra de la Diputació de Girona celebra el desè aniversari de la seva fundació amb un concert a l'Auditori. A Barcelona, Mercè Miralles dóna notícia de la mostra antològica de Josep Guinovart (1927-2007) a dos espais expositius: La Galeria i la Sala Capitular del Museu del Monestir de Sant Cugat.
Com sempre, tanca el suplement la secció d'art amb articles de Montse Frisach (que comenta una exposició a la galeria A 34 de fotografies inèdites del pioner Joan Vilatobà), Pilar Parcerisas (que dóna algunes claus sobre el Congrés de l'Associació Internacional de Crítics d'Art que ha tingut lloc a la ciutat de Kosice, a Eslovàquia) i Maria Palau (que ens parlar de l'artista Javier Garcés, que exposa a Can Framis).