cultura

Es presenten d'al·legacions al projecte de reforma del centre històric de Torrent

L'equip redactor de Compromís per Torrent ha presentat, per Registre d'Entrada, un extens estudi compost per 75 pàgines i 147 documents gràfics, entre fotografies, plànols, en els que s'al·lega, i es proposen, millores al Pla Especial de Protecció i de Reforma Interior

El dossier, després d'una breu introducció, entra en matèria i classifica més de 50 edificis que quedaran desprotegits amb l'actual redacció del PEPRI. A més incidix en la correcció d'alguns errors de catalogació, del qual el més greu és el referit a la casa ubicada al número 7 de la plaça de Sant Roc, construïda al 2006, i que el PEPRI confon amb un edifici del segle XIX.

En el cas dels bens d'especial rellevància local, el PEPRI només ha catalogat dos, mentre que per a Compromís s'han deixat fora construccions emblemàtiques com l'antiga seu de l'Ateneu Obrer, de 1923 (actualment conegut com a Ca Lluïset), l'edifici “El Faro” a la plaça de Colom 1, de 1930, La Casa de la Cultura, seu de l'antic Ajuntament, originària del segle XVII, el cafè Alhambra, de 1919, o l'antic Casino de la Societat de Caçadors, de 1928, entre d'altres.

Per a Compromís, el punt més polèmic del PEPRI, és el fet de plantejar la desprotecció de dos edificis històrics amb reconeguts valors culturals, per a ser substituïts per edificis de vivendes, com el Cine Cervantes o l'antiga fàbrica de xocolate de Vicent Chuliá al carrer de l'Església, així com la desaparició d'altres 7 més, en la fatxada sud de la plaça Colom, que se sumen a altres 7 que va expropiar enderrocar l'Ajuntament de Torrent en 2010.

Així, resulta contradictori que una ferramenta, que se suposa és per a rescatar el patrimoni i per tant recuperar la imatge del centre històric, no hauria de proposar la substitució de dos monuments protegits per edificis de vivendes particulars, ja que en eixe cas el poble de Torrent perd el seu patrimoni de manera irrecuperable.

En aquest sentit, des del dossier presentat per Compromís, s'advertix que la desprotecció és un criteri que no admet la jurisprudència del Tribunal Suprem, ja que la protecció és matèria reglada i no es considera la substitució d'un edifici catalogat, atès que no queda justificada la pèrdua de valors culturals d'aquestos edificis.

Tard i malament

Pere Rossell

Els actuals administradors, responsables de la cosa pública en aquesta localitat gran de la comarca de l'Horta, actuen sempre tard i malament a l'hora de tenir en compte la cultura popular de la vila.

Sota la torre, hi ha un fossat que van tapar amb lloses de grans dimensions i que no van considerar la seua restauració i recuperació per a la ciutadania. Quan es va enderrocar l'edifici del mercat municipal, també es van trobar restes de fonaments de cases del segle XV al XVII i que si vol arròs Caterina.

Ara, sota aquestes runes hi ha una mole de ciment blanc que aviat serà el mercat municipal, però que albergarà una gran superfície alimentària i anorrearà els pocs venedors existents a les instal·lacions provisionals.

Els administradors populars parlen i parlen, prometen i diuen, però la realitat dista molt del que anuncien. Els venedors del Mercat Municipal de Torrent mostren preocupació pel seu futur i molt es temen, que passarà el mateix que amb les runes descobertes, que els catalogaran com a una cosa a preservar, però muntaran sobre ells, una gran superfície alimentària, d'igual manera que van muntar sobre el fossat, gran lloses de silenci.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia