Montserrat posa en solfa el nou orgue
Comença el tram definitiu del muntatge de l'instrument, que s'inaugurarà amb un concert el dia 25 d'abril del 2010
La campanya popular per apadrinar tubs del nou orgue continua oberta, però no ha estat una bona època per a donacions desinteressades. Tot i així, s'han esgotat els apadrinaments dels tubs més petits, a un preu de 50 euros, mentre que el que ha fallat, sobretot, són els donatius més grans, de 3.000 i 10.000 (per als tubs de façana), que s'esperava que fessin entitats i empreses. Els particulars que hi han col·laborat han rebut al seu domicili el corresponent certificat signat per l'Abat de Montserrat, Josep M. Soler, i el president de Caixa Penedès, Josep Colomer. A més d'obtenir el carnet d'Amic de Montserrat, els padrins veuran el seu nom inscrit a la part posterior de l'instrument. Tot i que les donacions han estat inferiors a les previstes, el finançament del projecte està garantit per ambdues parts i es podran continuar fent donatius a www.orguedemontserrat.cat.
Un cop encaixada l'estructura vertical de l'instrument en una nau lateral de l'església, tal com marca la tradició dels orgues catalans (a prop del presbiteri i també de l'assemblea), els tècnics del taller Blancafort afronten ara l'arquitectura musical de l'orgue. Entre els mesos de setembre i desembre es farà el muntatge de peces i tubs de l'instrument. Després començarà el procés d'harmonització, que s'allargarà tres mesos més, fins al març. És aquest el moment del procés en què s'hauran d'ajustar un per un els tubs per definir amb la màxima precisió el timbre i la força del so, en consonància amb la basílica i el vistiplau dels organistes de Montserrat.
Més de 4.000 tubs
El de Montserrat serà un orgue monumental, amb un total de 4.242 tubs i 63 registres, que defineixen el timbre i el color musical. El mestre orguener Albert Blancafort ha estat l'artífex del disseny i les mides dels tubs, que ha encarregat a una empresa especialitzada d'Alemanya. Una determinada escultura de tubs de l'orgue (en funció de la pressió d'aire necessària i la mida dels tubs) és el que permet ajustar el so al volum que requereix cada espai. En aquest cas, l'orgue de Montserrat ha de poder omplir la basílica en les grans celebracions, però també ha d'oferir bones prestacions per a un concert o la suavitat per acompanyar un solista. L'orgue tindrà quatre teclats manuals i un de pedal, a més d'una segona consola elèctrica que s'instal·larà a baix, a l'altar, on hi havia l'antic orgue. Serà una rèplica idèntica i permetrà tocar prop del cor de monjos; els teclats de dalt es faran servir bàsicament per a concerts.
Aquest és el primer orgue de nova planta que es construeix a Montserrat des del segle XVIII. El que s'usava fins ara datava de finals dels anys 50 i s'havia muntat amb peces de diferents orgues. Ara el vell orgue ja s'ha desmuntat i, provisionalment, el que s'utilitzava per als assajos de l'escolania s'ha traslladat a l'altar de la basílica. L'orgue es beneirà el 20 de març del 2010, en la pregària de vespres de la comunitat, el dia que es commemora la mort de Sant Benet, festiu a l'abadia. El 25 d'abril hi haurà el concert inaugural.