Sense cultura

PORT. FRANC

maria palau

Barnadas Huang

El galerista barceloní Jordi Barnadas va inaugurar ahir un espai d'art a Singapur, on farà lluir els artistes del seu planter. La Barnadas Huang Gallery aspira a trepitjar fort al continent asiàtic.

Aquest estiu, una parella jove d'advocats de Singapur, Abigail Wong i Benjamin Ng, van entrar a la galeria Jordi Barnadas de Barcelona i se'n van enamorar fins al moll de l'os. L'impacte va ser tan profund que van sorprendre el seu propietari, Jordi Barnadas, amb una proposta insòlita: es delien per obrir una seu de la galeria a Singapur. Una galeria calcada a la seva. Una franquícia de facto. Barnadas, de posat sempre impertorbable, és clar que es va sorprendre, però es va pensar que allò aniria per llarg o, com acostuma a passar amb tants projectes somiatruites, qui sap si acabaria en no res.

La Barnadas Huang Gallery es va inaugurar ahir en un barri enjardinat de Singapur. La nova sala d'art ha aixecat un interès mediàtic que Barnadas encara ara es frega els ulls per creure's que en només tres mesos s'ha fet realitat un projecte internacional amb grans expectatives. Per a ell i per als seus socis, d'origen malaisi, amb una energia desbordant i contactes a tot el continent asiàtic. Tanta pressa tenien per engegar la galeria que al setembre ja es van estrenar en una fira de Hong Kong. I els va anar prou bé. Les sensacions que tenen tots plegats són increïblement bones.

Barnadas i la seva inseparable mà dreta, Sílvia Vila, han anat de bòlit aquests tres mesos per arrencar l'aventura. Amb vint anys de trajectòria galerística, veuen aquesta operació com “un premi al model Barnadas. Som una galeria molt particular amb una marca de producte diferent”. Efectivament, la línia de la galeria, “fresca i desacomplexada”, té personalitat pròpia al carrer Consell de Cent. “Això és el que als nostres socis els va fascinar de nosaltres: d'una banda, bon art contemporani europeu a preus assequibles, i de l'altra, una combinació molt mesurada entre tradició i modernitat”, explica el galerista, que fins no fa gaire era el president del Gremi de Galeries d'Art de Catalunya.

Quant als preus de les obres, que a grosso modo oscil·len entre els 2.000 i els 5.000 euros, Barnadas creu que pot ser la clau de l'èxit del projecte, ja que a Singapur ara mateix hi ha un sector de galeries d'art de luxe molt potent, però en canvi no està tan coberta la sensibilitat, els interessos i les possibilitats econòmiques de les classes mitjanes.

La Barnadas Huang Gallery s'ha inaugurat amb una col·lectiva de nou artistes del planter de can Barnadas. El títol de l'exposició és tota una declaració d'intencions: La Barcelona real. Una picada d'ullet a l'aposta que sempre ha fet la galeria barcelonina per l'art realista, però també una dardada a la visió monolítica que tan sovint es té de la creació artística contemporània que es produeix a la capital catalana, i que es fa passar per l'art oficial. “A nosaltres no ens ha obsessionat mai la ruptura radical. I sempre hem tingut molt públic a la galeria, cosa que a casa nostra incomprensiblement no està ben vist”, lamenta el galerista.

La Barnadas ha fet un salt endavant just en el moment en què el món de les galeries, si no agafa embranzida, ho té tot a perdre. El sector arrossega set anys molt durs de crisi –el primer semestre d'aquest any ha estat terrorífic, el segon s'ha recuperat lleugerament gràcies al turisme d'estiu. “Però el cert és que també és gràcies a la crisi que ara se'ns ha obert aquest nou horitzó. Les coses es mouen i el que es quedi quiet s'ofegarà sol”, sentencia Barnadas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.