Territori

equipaments

carina filella

Art i emocions dels 25 anys de Poetes

Amb un quart de segle d'activitat intensa, entre 1978 i 2003, el cafè-galeria d'art Poetes de Tarragona va anar engrossint una important col·lecció d'art, que els responsables del local van cedir l'any passat al Museu d'Història. A partir del 19 de desembre, una selecció d'aquestes obres s'exposarà al Tinglado 1

L'escriptor Jaume Vidal i Alcover n'era un dels habituals. En compartia les propostes culturals i participava en les tertúlies que s'hi organitzaven o s'hi improvisaven cada nit. Potser el seu és un dels noms més coneguts, però pel cafè-galeria d'art Poetes, un local d'oci nocturn i, sobretot, de cultura, que es va inaugurar a Tarragona el 1978 i va funcionar durant 25 anys, hi van passar artistes, escriptors, músics..., molts dels quals hi van trobar una de les primeres plataformes de divulgació de les seves propostes creatives. “Poca gent a Tarragona deu desconèixer el paper de Poetes en la cultura local. Allò que no ha fet cap institució, cap entitat bancària ni cap associació, ho ha facilitat una petita empresa, conduïda amb rigor i bon gust per dues persones que no han mirat prim a l'hora d'invertir en cultura.” Així ho apuntava l'escriptor Joan Cavallé en un article publicat al 1994, quan el Cafè Poetes va dedicar una sala a Vidal i Alcover, la que acolliria una programació estable d'exposicions.

Un quart de segle d'activitat intensa dóna per molt, i els responsables de Poetes van anar engrossint una col·lecció d'art amb les obres de pintura i escultura dels artistes que van exposar al local. Una part d'aquesta col·lecció es podrà veure a partir del 19 de desembre al Tinglado 1 del Moll de Costa de Tarragona. L'Ajuntament de Tarragona, que l'any passat va rebre en cessió aquesta col·lecció i la va integrar al Museu d'Història, ha volgut recuperar aquestes obres i també homenatjar l'emblemàtic cafè amb l'exposició Recordant Poetes, que estarà oberta fins al 19 de gener.

El cafè-galeria d'art Poetes es va inaugurar el 9 de juny de 1978, per iniciativa d'Antoni Torrell i Joaquim Martín. El primer era d'Alcover, el segon, de Pamplona, i tots dos havien estudiat a Barcelona diferents disciplines artístiques; aquest fet i l'herència que recollien d'un altre local mític tarragoní, La Geganta, van fer que el local fos ja des del començament alguna cosa més que l'obertura d'un cafè o un bar. Van voler que l'aventura tingués lloc a la Part Alta i van situar Poetes en un carreró sense sortida, enfilant el carrer de Sant Llorenç, una zona que aquells anys estava molt degradada. La seva aposta donava una nova vida a aquest barri. “Era un lloc especial; va començar com una aventura, com una aposta per viure d'una manera diferent, però es va acabar convertint en una cosa professional”, explica Joaquim Martín, que afegeix que Poetes “aportava a la ciutat alguna cosa que fins aleshores no existia: un punt de trobada, un lloc on es feien activitats”. El novembre de l'any 1980 s'hi va fer la primera ampliació; la segona s'inaugurava el 17 de gener del 1990, amb la qual s'incorporava una sala autònoma, al primer pis, que posteriorment va passar a anomenar-se Jaume Vidal Alcover, com a homenatge a un dels clients més destacats i assidus.

El local va tancar, després de 25 anys, el 27 de setembre de 2003, deixant enrere un quart de segle d'intensa activitat cultural. Joaquim Martín i Antoni Torrell, amb la programació de multitud d'actes culturals, “s'havien convertit en veritables animadors i impulsors de la vida cultural de la ciutat. Poetes va ser un punt de referència per a un públic heterogeni, bona part d'ells amb activitats professionals lligades al món artístic i cultural o amb inquietuds relacionades en aquests camps”, apunta la regidoria de Cultura de Tarragona.

Els artistes

L'exposició que el 19 de desembre obrirà al Tinglado 1 exposa 45 obres d'art, de les 188 que integren el fons Poetes. Alguns dels artistes que les signen, i que van trobar al Poetes una de les seves primeres plataformes d'exhibició, són Francesc Vidal –que va ser l'encarregat d'inaugurar la sala Vidal i Alcover, amb la instal·lació Rabbit Punch–, Eugeni Fabregat, Montserrat Cortadellas, Josep M. Ribas Prous, Aureli Ruiz, Pere Español, Anton Roca, Teresa Baena, Eva Alcaide, Eduard Fortuny i Gabriel Guasch, entre molts altres. “Aquesta col·lecció és una part de la història de la ciutat”, destaca el copropietari de Poetes.

Els organitzadors de la mostra han volgut fer partícip la ciutadania de l'homenatge i han obert un grup de Facebook des del qual es convida tothom a compartir imatges, textos, anècdotes o records sobre Poetes. “Volem que hi siguin les emocions, també”, destaca Martín.

L'exposició
‘Recordant Poetes' Fons d'art: S'exposaran 45 obres de les 188 que integren el fons d'art de Poetes Lloc: Tinglado 1 del Moll de Costa de Tarragona Dies: Del 19 de desembre al 19 de gener
Records i art
A l'exposició que obrirà al Tinglado 1 hi haurà 45 obres, de les 188 que integren el fons d'art de Poetes. Però també s'hi podran veure fotografies i records personals dels clients de l'emblemàtic local
Toni Torrell
L'artista Toni Torell va ser l'impulsor, juntament amb Joaquim Martín, de l'original cafè Poetes, que va ser un cau dinamitzador de la vida cultural tarragonina dels anys vuitanta i noranta


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia