PATRIMONI HISTÒRIC
Suspensió de llicències per protegir Sant Romà de Sidillà
L'Ajuntament de Foixà pren aquesta decisió com a mesura preventiva, atesa la desprotecció decretada recentment per Cultura
Patrimoni comunica que vol declarar la zona espai de protecció arqueològica
L'Ajuntament de Foixà ha pres la iniciativa en la protecció del poble i l'església de Sant Romà de Sidillà i ha decretat una suspensió de llicències preventiva. L'espai d'interès arqueològic de Sant Romà va quedar urbanísticament desprotegit quan el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya va decidir tancar, el novembre passat, l'expedient de declaració com a monument historicoartístic (MH) que s'havia obert feia 31 anys i al qual ningú havia donat sortida fins al moment. La suspensió de llicències afecta un espai de 76.000 metres quadrats de diversos propietaris de la zona.
La direcció general de Patrimoni, per la seva banda, un cop va informar l'Ajuntament de Foixà que havia denegat la possibilitat de protegir la zona amb la catalogació de bé cultural d'interès nacional, va posar punt final a l'expedient i el va informar, a través d'un procediment que va iniciar el 14 de novembre (tres dies després del foc que va amenaçar el sector) que volien incoar un expedient per declarar la zona espai de protecció arqueològica (EPA), una figura de menor força protectora, però que hauria d'ajudar a delimitar el terreny en funció de l'interès arqueològic.
La mesura és exclusivament preventiva, atès que la zona on estan suspeses les llicències, per un període d'un any, està catalogada com a espai forestal. L'Ajuntament de Foixà, d'altra banda, està disposat a iniciar els tràmits per declarar la zona bé cultural d'interès local (BCIL), un expedient que no pot gestionar Cultura. De fet, l'Ajuntament ja ha demanat informes per fer via en l'obtenció del BCIL.
Dos dies després de rebre la notificació del tancament de l'expedient de MH, que tot just abans-d'ahir es va publicar en el BOE, dues arqueòlogues del Departament de Cultura van visitar la zona per inspeccionar l'estat del sector d'interès arqueològic, limitar-lo al màxim i, en últim terme, evitar perjudicis derivats de la protecció als propietaris que en resulten afectats.
Fa uns anys, la zona hauria pogut estar rehabilitada gràcies a una subvenció del Ministeri de Cultura espanyol anomenada “u per cent cultural”. L'acceptació d'aquest tipus de finançament hauria obligat l'Ajuntament de Foixà a cobrir el 50% del projecte i l'hauria obligat a posar entre 70.000 i 80.000 euros, import que en aquell moment es va considerar inassumible per al consistori d'un poble de només 317 habitants. Fonts de l'Ajuntament de Foixà asseguraven que estan disposats a fer tots els esforços possibles perquè es revalori la zona sense que això hagi de suposar un compromís que l'obligui a endeutar-se.
LA XIFRA
Diversos intents d'exploració en més de 50 anys
Als anys vuitanta, la Diputació va apuntalar l'església i es va fer una prospecció superficial de la zona. Se n'han fet molts intents durant els anys seixanta; cap, però, en profunditat.
Trenta-un anys per decidir que no s'ha de decidir ben res
El 12 de juliol del 1982, en època del conseller Max Cahner, la Generalitat va obrir expedient per protegir la zona com a monument historicoartístic. Va trigar 31 anys a decidir que ho denegava. En fer-ho, va deixar la zona desprotegida. Fonts municipals van fer notar ahir que convertir la zona en espai de protecció arqueològica (EPA), tal com ha anunciat Patrimoni, és només una declaració d'intencions: ”Esperem que es faci, encara que triguin trenta-un anys més.”
Joan Badia i Homs afirmava que Sidillà és “l'Empúries medieval”
Sant Romà de Sidillà és un conjunt patrimonial (arqueològic i arquitectònic) que forma una església, amb una sola nau amb absis trapezoïdal i un poblat abandonat al mig d'una pineda entre Foixà i Colomers. L'expert en romànic català Joan Badia i Homs considera el conjunt patrimonial “l'Empúries medieval”. En una entrevista publicada fa poc en aquest diari, Badia i Homs assenyalava que té “unes possibilitats d'estudi extraordinàries”.