ART
CARINA FILELLA
Qui vigila els vigilants?
Els artistes Núria Güell i Levi Orta han instal·lat càmeres de vigilància a la sala de control de l'estació d'autobusos de Tarragona, en una intervenció artística que reflexiona sobre la falta de drets i llibertats
L a indignació per la nova llei de seguretat ciutadana que prepara el govern espanyol els va fer ballar pel cap la frase llatina “Quis custodiet ipsos custodes?” (‘Qui vigilarà els vigilants?'), del poeta romà Juvenal. I de l'anàlisi sobre el paper de l'autoritat i sobre “les mesures desproporcionades que vol aplicar el govern a la gent que protesta”, n'han volgut fer una intervenció artística. Els artistes Núria Güell i Levi Orta són els autors de la nova intervenció d'art que es presenta a l'estació d'autobusos de Tarragona, en el marc del cicle Estació Creactiva, un programa d'intervencions d'art contemporani a l'espai públic, impulsat per l'associació cultural Künstainer.
El títol que han triat Güell i Orta per a la seva acció, amb la qual volen “apel·lar el ciutadà a repensar l'equilibri entre llibertat i seguretat”, és prou clar: Sistema de vigilància i control als Poders (SVCP#1). Els dos artistes van col·locar, el 17 de gener passat, una càmera que vigila el despatx de control i vigilància de la mateixa estació d'autobusos. I el monitor es pot observar des de la sala central de l'estació, amb els usuaris dels autobusos amunt i avall: “Així els habitualment vigilats passen a vigilar el vigilant. S'inverteix l'ordre habitual”, remarquen els artistes.
Amb aquesta acció simbòlica, Güell i Orta volen “assenyalar la responsabilitat de cada part com a eina fonamental en l'aplicació de la democràcia, no només dels agents de l'ordre, sinó també de tots els ciutadans. I també dels artistes”. Per ells, avui se suprimeixen drets dels ciutadans amb l'excusa de la seguretat pública: “Des dels Estats Units post-11-S fins al recent projecte de l'anomenada llei mordassa, es redueixen els drets per la pròpia seguretat, i d'una manera més intensa en els països on els ciutadans reclamen els seus drets. L'obra vol fer repensar el difícil equilibri entre seguretat i llibertat. El policia o guarda de seguretat és la punta de l'iceberg del dilema, com a factor subjectiu de l'aplicació dels poders”, expliquen els autors. Per Núria Güell, “un govern que castiga els seus ciutadans quan reclamen més democràcia està imposant un règim totalitari”.
El projecte artístic també proposa una etiqueta per a Twitter perquè el ciutadà pugui exercir la denúncia: “El hastag pretén donar veu, així com fer extensiu l'espai públic a l'espai virtual, on el poder també exerceix control i restricció i per on el conflicte s'expandeix amb connotacions complexes i no menys interessants”, comenten.
Aquesta instal·lació és un exemple del compromís dels joves creadors Núria Güell i Levi Orta amb l'art social i polític, sobre el qual han desenvolupat diverses iniciatives en l'àmbit internacional.