Jaume Plensa molt més a prop
Jaume Plensa (Barcelona 1955) està més a prop del seu país. El més internacional dels artistes catalans, al costat de Miquel Barceló, està més a prop perquè ahir va inaugurar, a Andorra la Vella, el conjunt escultòric 7 poetes, una instal·lació del mateix tipus que les que ha realitzat al Canada, Alemanya, els Estats Units, Anglaterra i França, i que li han donat un gran prestigi mundial. I també està a tocar perquè, tal com va confirmar ahir l'artista, hi haurà un del seus grans muntatges escultòrics a Barcelona, que tindrà un caràcter “icònic”, segons l'interès manifestat per l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, en converses amb l'artista.
El conjunt 7 poetes està situat al Comú d'Andorra la Vella, en una plaça en honor a la pedagoga Lídia Armengol, instauradora de la moderna pedagogia andorrana. El formen set escultures dedicades a cadascuna de les set parròquies d'Andorra, situades al capdamunt d'uns pals metàl·lics de 10 metres d'alçada. Cada escultura, de 2,10 metres, és igual a l'altra i representa una figura humana asseguda. Les peces estan fetes amb motllos de silicona i s'hi han utilitzat, com a materials, fibra de vidre i resina epoxi, que dóna una gran resistència a la intempèrie. El treball té una doble percepció: de dia, el blanc de les figures es relaciona amb el de la neu de les muntanyes; de nit, un sistema intern d'il·luminació fa que, en arribar la foscor, s'il·lumini amb diversos colors. “Les escultures s'il·luminen en diferents freqüències cadascuna; és com si tingués lloc una gran conversa entre elles”, va comentar Plensa.
El conjunt s'inspira en els estilites de Constantinoble, que eren uns ermitans que es van retirar per orar: “Penso que la millor manera de reflexionar i de veure amb claredat el món es retirar-te de la societat.” Aquests eremites als quals fa referència l'obra, se situaven al damunt d'una columna. És una imatge que va evocar Buñuel a la pel·lícula Simón del desierto.
L'artista català va explicar que aquest conjunt forma part d'una de les tipologies d'escultures amb les quals treballa: la dels poetes, igual que les que també ha instal·lat a Niça, prop de París, Göteborg, Jacksonville, i està a punt d'instal·lar a Mèxic. Altres conceptes que ha desenvolupat són els retrats amb nenes, les fotografies i les escultures fetes amb lletres.
Amb els grups escultòrics dels poetes, escampats arreu del món, l'artista pretén crear un connexió. Plensa alimenta la seva obra de poesia i remarca el valor de las paraules per aconseguir un estat més gran de complicitat entre les persones.
La peça 7 poetes té origen en les converses que va tenir fa vint anys per realitzar un projecte a Andorra, però “ha calgut que passés tot aquest temps perquè es pogués fer realitat”. “I penso que ha valgut la pena, perquè crec que hi ha un temps i un espai per a cada escultura i ara l'hem trobat”, conclou l'artista.
Plensa va subratllar el caràcter poètic de la seva obra i va citar una passatge del llibre El falcó maltès, de Dashiell Hammet: “Sam Spade diu que «el puny és allò que desapareix quan s'obre la mà»; em sembla que l'art ha de ser una cosa així, que surti de l'interior.” L'encàrrec de 7 poetes li va fer l'entitat financera Banca Privada d'Andorra (BPA), que ha cedit el conjunt a la ciutat d'Andorra la Vella per 20 anys. 7 poetes no és l'única peça pública de Plensa que ha instal·lat BPA a l'Estat andorrà. A la seu de l'entitat a les Escaldes i Engordany es troba Gran latent, una obra feta a partir de diverses lletres d'acer inoxidable. En una altra de les seus del banc, també d'accés públic, hi ha dues peces més: Green self-portrait i Overflow IX. En total, BPA té 15 obres de Plensa, entre escultures i dibuixos.
L'agenda de l'artista és troba en l'actualitat força atapeïda. Dissabte pren un vol cap a Tòquio per treballar sobre un nou projecte, i té pendent una exposició a la ciutat alemanya d'Augsburg. El 2015 té previst fer una mostra retrospectiva a la ciutat de Nashville, als Estats Units.