Névoa homenatjarà Amália Rodrigues en el XVI Tradicionàrius de Roquetes

L'Hort de la Música manté la qualitat dels anys anteriors tot i una retallada pressupostària del 20 per cent

El Tradicionàrius de Roquetes manté en la seua setzena edició el format i les dates. Així l'últim cap de setmana d'agost, del divendres 28 al diumenge 30, l'Hort de Cruells de Roquetes es convertirà en l'Hort de la Música, una festa de cant i dansa participativa i gratuïta, on conflueix la música tradicional de les Terres de l'Ebre amb la de la resta dels Països Catalans i del món. Enguany la cantant invitada és Névoa, un dels noms que més sona en el món del fado portuguès, tot i que és catalana i es diu en realitat Núria Piferrer. «Canta fados en portuguès, en català i fins i tot ha musicat poemes d'autors catalans com Josep Maria de Segarra», va explicar ahir Artur Gaya, de Túbal, la cooperativa cultural que juntament amb l'Ajuntament de Roquetes organitza el Tradicionàrius de les Terres de l'Ebre. Névoa farà a Roquetes una preestrena del seu últim espectacle, Estranya forma de vida, un homenatge a la reina del fado, Amália Rodrigues, que a la tardor s'estrenarà a Barcelona. Aquest serà el plat fort d'un Tradicionàrius que tot i la crisi ha sabut mantenir la qualitat dels anys anteriors. El pressupost d'enguany és de 35.000 euros, un 20% menys que el de l'any passat. El format és el mateix: s'inaugurarà divendres amb l'Hortet del Cant i la Dansa, en què actuaran La Taverna de Can Cuscó, que recupera cançons de les Terres de l'Ebre que es cantaven a les antigues tavernes, i la del grup Paracota d'Amposta; el dissabte serà el dia fort amb les actuacions de Névoa, Joseret i la Rondalla, el grup d'animació Tandarica Orkestar (música balcànica), Quico el Célio, que presentarà el seu espectacle Oco!, ja definitiu, i les dels grups de dansa La Somsoni i La Carrau. Diumenge, es farà el segon Concurs de Jota cantada Pepe García lo Canalero, en el qual l'any passat hi van participar catorze cantadors. «Està bé que vulguen declarar la sardana dansa nacional de Catalunya, però no volem que això desmereixi les danses i els cants tradicionals d'altres parts del país», va manifestar ahir el regidor de Cultura de Roquetes, Sisco Ollé.

Actes paral·lels

Paral·lelament al Tradicionàrius s'han organitzat diversos actes paral·lels. Des de la presentació del llibre La jota cantada a les Terres de l'Ebre, de Joan Vidal, Carme Queralt i Eva Castellanos, fins a un homenatge a Lo Teixidor. També hi haurà una exposició de punyetes, peça de roba tradicional de Roquetes feta amb punta de coixí i que es col·locava als punys dels gipons i una altra de gravats de Joan Carles Calbet. També es farà la sisena fira d'artesania i mostra d'oficis. A més la setmana vinent s'impartirà un taller de jota cantada, a càrrec d'Artur Gaya, i un curs de danses tradicionals, a càrrec del grup Paracota d'Amposta.

EL PROGRAMA

Divendres, 28 d'agost
22 h. Vetllada de cant i dansa amb La Taverna de Can Cuscó (cançons de vi i de taverna) i del grup Paracota
Dissabte, 29 d'agost
22 h. Marató de Música Tradicional i Popular que inclou un homenatge a Lo Teixidor i les actuacions de Joseret i Rondalla, Tandarica Orkestar, Névoa, Quico el Célio, La Somsoni i La Carrau
Diumenge, 30 d'agost
18.30 h. II Concurs Nacional de Jota Cantada Pepe García lo Canalero
19.30 h. Balls tradicionals amb la Jota a la Plaça *** Totes les actuacions són gratuïtes i es fan a l'Hort de Cruells de Roquetes


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.