Cinema Estrena

ESTRENA

Bernat Salvà

Mapa de la fe dels nord-americans

Autor del documental musical Introspective (2007), premiat en un festival de Nova York, Aram Garriga va saber a través del seu amic Xavi Prat que hi havia uns grups de música hardcore que eren cristians. Investigant per fer-ne un documental, Garriga i Prats van descobrir molt més que uns rockers religiosos: van topar amb tot un món de pintorescos pastors, creients, congregacions... Van trobar finançament, primer d'una productora de Nova York i, més endavant, de TV3, i es van llançar a una aventura americana plena de descobertes. Carles Torras (director de Joves i Open 24 h) és el productor, Aram Garriga dirigeix i Xavi Prat és el guionista.

Pastors de l'Apocalipsi i del heavy metal, defensors del creacionisme, manipuladors de serps verinoses, motoristes de Crist, clubs de la comèdia exclusius per a cristians, surfistes i skaters, una església per a cowboys... Els personatges més inversemblants van desfilant per una pel·lícula que, segons explica Aram Garriga a les notes promocionals, “és una mena de mapa de la fe americana”, que està “íntimament relacionada amb totes les pràctiques culturals del que es coneix com la societat americana”.

A diferència de la resta de països occidentals, cada cop més secularitzats i laics, la fe és ben viva als EUA, “un país que té una base fonamentalment cristiana, que es va formar a partir dels puritans que van marxar d'Europa”, explica Garriga. El seu projecte era “crear una societat perfecta, com una mena de llum per a la resta del món, al qual ensenyarien com ser realment bons cristians”. El cineasta remarca la intenció del documental: “No hem volgut fer un judici de valor, simplement les coses es presenten soles.”

American Jesus
Direcció: Aram Garriga Gènere: Documental Any: Catalunya - EUA, 2014


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.