cultura

Política dibuixada

La reivindicació nacional també és present en el còmic i els llibres il·lustrats i infantils

El llibre il·lustrat, el llibre infantil, l'humor gràfic i el còmic també troben el seu espai en les novetats d'aquest Sant Jordi relacionades amb les reivindicacions sobiranistes, la relació de Catalunya amb l'Estat i el record del Tricentenari.

Dànius i Miquel Martí han guanyat la beca Carnet Jove amb A la recerca del català autèntic (Edicions de Ponent). El còmic –la publicació del qual forma part dels actes de commemoració del Tricentenari– és protagonitzat pel personatge Mike Iguana Johnson –aventurer i reporter del canal Discoverycat– i satiritza els tòpics del país en un format que parodia els reportatges televisius de l'estil d'Afers exteriors o El foraster.

Paròdia nostrada

Expert a investigar mites i criatures fantàstiques, Johnson emprèn un periple a la recerca del català autèntic, en una aventura que serveix als autors per fer broma sobre les peculiaritats catalanes.

L'humor també és l'eix de La gran fàbrica d'independentistes (El Punt Avui/Angle), una recopilació d'acudits publicats en diversos mitjans de la premsa escrita, a càrrec de 36 ninotaires de casa nostra, que insisteix sobretot en els conflictes viscuts en relació amb la llengua catalana, el Tribunal Constitucional, les retallades, la llei d'educació del ministre Wert, les retallades en cultura...

I, per la seva banda, els dibuixants Cels Piñol i Àlex Santaló recorren a l'aventura històrica amb 1714 Baluard (Panini), una recreació lliure del personatge de John Rambo ambientada a la Catalunya del segle XVIII.

Diversos llibres han optat pel to didàctic adreçat als infants. És el cas d'In-inde-independència! (Cossetània), de Míriam Culleré i Roger Roig amb il·lustracions de Lluís Albert Arrufat, que explica de manera divulgativa el procés cap a l'estat propi.

En una línia semblant se situen Papa, per què som independents? (Eumo), de Joan Portell i Montse Ginesta, i Història de Catalunya per a joves (...i no tan joves) (editat pel Museu d'Història de Catalunya amb Barcanova). La llegenda de Sant Jordi (Publicacions de l'Abadia de Montserrat), de Montse Ginesta i Javier Orenes, explica el mite a nens i nenes mentre els convida a acolorir les il·lustracions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia