còmic
xavier roca
Dos clàssics del ‘western' europeu
La recopilació de clàssics del còmic en volums integrals s'està consolidant com una excel·lent manera de recollir obres que en molts casos són poc o mal conegudes. En aquest sentit, l'editorial Ponent Món està desenvolupant una tasca encomiable recuperant algunes peces molt interessants de la historieta europea.
Ara, Ponent Món publica dues de les més interessants aportacions al western fetes per –notabilíssims– dibuixants espanyols.
D'una banda, Antonio Hernández Palacios és el creador de Manos Kelly, que va ser publicada per primer cop el 1970 a la revista Trinca, pionera a l'Estat en la concepció del còmic com a llenguatge per a lectors adults. Els quatre volums de Manos Kelly relaten les aventures d'un personatge arquetípic del gènere, l'heroi errant, solitari i crepuscular, en aquest cas un supervivent d'El Álamo, fill d'un irlandès i d'una espanyola. I és que una de les intencions de l'obra és endinsar-se en la presència espanyola en la conquesta de l'Oest.
Algunes de les característiques més destacables de Manos Kelly són el seu to poètic, el seu notable esforç de documentació històrica i, per damunt de tot, el traç majestuós i personalíssim del seu autor. La recopilació de tota l'obra en un volum permet apreciar l'evolució del dibuix d'Hernández Palacios, que derivaria en la posterior obra, el també western McCoy, fet directament per al mercat francès.
L'altra obra que recupera Ponent Món és Los Gringos; ambientada en els temps de la Revolució Mexicana, és allò que, si es tractés de cinema, se'n diria una buddy movie, ja que mostra les aventures de dos personatges oposats i al mateix temps complementaris, un rude bandit especialista en explosius i un elegant aviador. Los Gringos està dibuixada amb dinamisme per Víctor de la Fuente i escrita per un dels guionistes més importants del còmic francès, Jean-Michel Charlier, autor literari del cèlebre tinent Blueberry, que apareix com a personatge secundari en una de les històries.