infantil i juvenil
lluís llort
Animalisme
Roger Olmos és un gran artista que, fins ara, tot i que la seva personalitat sempre és present en els textos que decideix il·lustrar, no havia estat autor d'un àlbum al 100%. Sin palabras serà el precedent. Olmos hi aboca un sentiment que l'angoixa fa anys i que l'ha empès a ser un activista en favor dels animals: la relació de l'home amb la resta d'éssers vius. La mala relació. Per conscienciar el lector de tot plegat, ofereix una vintena d'imatges en què denuncia de manera poètica, sovint amb un to oníric punyent, de malson, l'ús dels animals en l'experimentació, o com a espectacle, o com a donants de llet, carn, cuir, llana, ous, mel...
L'àlbum, publicat per la Fundació per a l'Assesorament i l'Acció en Favor dels Animals, ha rebut suports internacionals com ara de la primatòloga Jane Goodall, el Nobel de literatura J.M. Coetzee i el músic Moby. Els textos, que apareixen com a marc teòric del discurs i no com a excusa o fil argumental de cap ficció, són en espanyol i anglès, i els exemplars cal demanar-los a la mateixa fundació que publica l'obra: www.faada.org.
Dubto que Roger Olmos pretengui que el seu llibre eviti el maltractament i l'explotació dels animals a tot el planeta, però sí que aconsegueix fer reflexionar el lector, que es plantegi el seu màxim de tolerància. Més que un granet de sorra és un grapat llançat a la cara del lector que, si plora deixant-se arrossegar pel dramatisme, paradoxalment bell i estètic, del que ens mostra Olmos, no serà per la sorra als ulls, serà perquè li ha caigut la bena dels ulls. Tot plegat, una emotiva i combativa declaració d'amor cap als animals que resumeix la imatge que il·lustra aquest article.