cultura

La vil·la romana de Premià de Mar serà visitable el 2015

L'Ajuntament inverteix 200.000 euros a fer accessible l'espai per poder-lo obrir al públic a la primavera

És un dels jaciments dels segles III-VI més ben conservats de la Mediterrània Occidental

La magnífica vil·la romana de Can Ferrerons, a Premià de Mar, podrà finalment ser visitable l'any vinent, quan hagin acabat les obres de condicionament de l'espai que hi ha sota terra, on van trigar set anys a acabar-se les excavacions. El jaciment, amb activitat entre els segles I aC i VI dC, és un dels més ben conservats de l'època a la Mediterrània Occidental, però fins ara ha estat amagat dels ulls del poble, que desconeix la joia patrimonial que conserva. El regidor de Projectes i Estudis Estratègics, Tomàs Esteban (PSC), avança que el dia 1 de setembre es tancarà l'acord amb l'empresa que ha de fer les obres d'accessibilitat i de seguretat tant de dins del jaciment com de l'entrada de l'edifici. Es tracta d'una actuació amb un cost de 200.000 euros que inicialment havia d'assumir directament l'Ajuntament. “Fins fa poc no vam rebre la bona notícia que la Diputació ens subvencionaria l'obra amb 52.000 euros”, indica el regidor.

Les obres permetran obrir al públic l'espai amb una clara vocació pedagògica, orientada sobretot a les escoles, però no seran ni de bon tros les úniques que es duran a terme perquè acabi esdevenint un equipament cultural de primer ordre. “Quedarà per fer tot el projecte de museïtzació, però encara no hem comptabilitzat quina inversió suposarà”, comenta Esteban. El regidor reconeix les dificultats que hi ha per trobar finançament de les administracions superiors, “i en especial per a les obres culturals”, però assegura que el consistori “no defallirà a l'hora de cercar recursos”. Premià de Mar va iniciar l'octubre de l'any passat l'expedient perquè el jaciment sigui declarat bé cultural d'interès nacional (BCIN).

LA XIFRA

200.000
euros
és el pressupost per a les obres d'accessibilitat i seguretat de la vil·la romana de Can Farrerons.

Un edifici de planta octogonal

El desenvolupament urbanístic de la darrera gran zona agrícola de Premià de Mar va permetre descobrir la vil·la romana de Can Ferrerons l'any 2000. L'ànima del descobriment va ser l'arqueòleg local Ramon Coll, que va defensar des del primer moment que es tractava d'un jaciment excepcional. L'estructura octogonal inclou una vintena d'habitacions que inicialment corresponien a un habitatge i que posteriorment van tenir un ús industrial, i que ocupaven d'entrada 5,5 hectàrees.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.