Altres

Mor Peret, el pare de la rumba catalana

Segons ha confirmat el portaveu de la família, el cantant i compositor, de 79 anys, ha mort aquest migdia en un hospital de Barcelona

Pere Pubill Calaf va anunciar al juliol que suspenia les actuacions perquè tenia càncer

El cantant Pere Pubill Calaf , més conegut com a Peret (Mataró, 1935), ha mort aquest migdia als 79 anys en un hospital de Barcelona a causa d'un càncer que patia, segons ha confirmat a l'ACN el portaveu oficial de la família. El 30 de juliol passat, Peret, considerat el pare de la rumba catalana, va anunciar a través d'un comunicatque tenia càncer, que estava rebent tractament i que per aquest motiu suspenia les actuacions que tenia previstes per aquest estiu.

La malaltia el va sorprendre, segons explicava ell mateix en el comunicat, mentre ultimava el llançament del seu primer disc cantat íntegrament en català i mentre acabava de donar forma a la gravació d'un nou àlbum en castellà.

Desconcert en l'anunci de la mort

La mort de Peret ha transcendit poc abans de la una del migdia i ha estat confirmada pel govern català, tot i que després la família i el mànager del cantant ha desmentit la informació. Dues hores després, un portaveu de la família de Peret ha confirmat la mort a l'ACN i a TV3, que ha obert el Telenotícies amb la mort del rei de la rumba.

El creador dela rumba

Peret s'autodefinia com el “creador de la rumba catalana” i durant la seva carrera artística va enregistrar 27 àlbums, sense comptar els recopilatoris. També va participar en diverses pel·lícules.

A la dècada dels 70 el van popularitzar cançons com Una lágrima i Borriquito como tú i va representar Televisió Espanyola al Festival d'Eurovisió amb la cançó Canta y sé feliz el 1974.

El 1985 va anunciar la seva retirada per dedicar-se a fer pastor evangelista. Als noranta, però, va reprendre la seva carrera artística i com a compositor i productor d'altres artistes de rumba. Va actuar a les festes de cloenda dels Jocs Olímpics de Barcelona de 1992 amb Gitana hechicera, juntament amb Los Manolos. El 1998 va rebre la Creu de Sant Jordi.

L'any 2000 va fer un nou disc Peret: Rey de la rumba, al costat de solistes i grups de pop com Jarabe de Palo, Carlos Jean, Fermín Muguruza i David Byrne (de Talking Heads).

El 2007 va presentar un nou disc amb cançons inèdites, de títol Que levante el dedo i va preparar el llibre La Biblia de la Rumba. També el 2007, Joan Manuel Serrat i Joaquín Sabina homenatgen Peret incorporant al repertori de la seva gira conjunta Dos pájaros de un tiro el tema El muerto vivo. En el primer concert de Barcelona al Palau Sant Jordi, Peret va acompanyar a l'escenari als dos cantautors. També va participar en El disc de La Marató de 2007 amb Vine amb mi, una versió en català del tema Live Is Life del grup austríac Opus.

El 2008 va rebre la Medalla d'Or al Mèrit Artístic de l'Ajuntament de Barcelona.

I el 2013 va participar al Concert per la llibertat amb organitzat per Òmnium Cultural, l'ANC i altres entitat, en què va interpretar L'emigrant i Catalunya té molt poder, una versió ad hoc de Gitana hechicera. Un dia abans de participar en el Concert per la Llibertat, El Punt Avui va publicar una entrevista amb el cantant, en què defensava el dret a decidir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.