Opinió

david bueno i torrens

El conreu de la cultura

No cal que ho digui, però estem d'aniversari. Vint-i-cinc anys del suplement Cultura, al qual he estat contribuint amb ressenyes de llibres de ciència i de divulgació científica des del 2007, 130 en total. No les havia comptat mai fins ara, i he quedat momentàniament paralitzat en veure el volum de llibres d'aquesta temàtica que he llegit –i no tots han acabat en ressenya.

Haig de reconèixer que sento debilitat per la ciència –de fet aquesta és la meva professió, en la seva vessant biològica, genètica i neurocientífica– i per comunicar-la –la mateixa que sento també per l'assaig filosòfic, la poesia i el teatre–. Una amalgama estranya, potser, però de fet, si considerem que la paraula cultura deriva de colere, cultivar o conrear, de sobte, si més no per a mi, adquireix tot el seu sentit.

Perquè el fet de conrear la terra té relació directa amb la tecnologia, la biologia, la geologia, el medi ambient i la ciència en general; i com la literatura, la filosofia, el teatre, la poesia, el còmic, el cinema, etcètera, són activitats exclusivament humanes, possibles gràcies a l'evolució d'un cervell mutant fortament condicionat per la selecció natural que ens distingeix de la resta d'animals. És aquesta combinació tan humana, però amb moltíssims més ingredients, la que ha convertit el suplement Cultura en tot un referent, per ser degustat lentament i viure en primera persona la cultura i la seva constant i necessària evolució. Felicitats a tots, articulistes, editors i, molt especialment, lectors, passats i presents. Sense cultura deixaríem no només de ser humans, sinó també, i és encara pitjor, persones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

música

Les festes de la Mercè homenatjaran Zeleste amb un gran concert

barcelona
cinema

‘Segundo premio’, d’Isaki Lacuesta i Pol Rodríguez, lluitarà pels Oscar

Barcelona

Juls publica ‘Papallones’, el primer single del seu àlbum de debut

GIRONA
TEATRE

La Sala Beckett s’abona a la comèdia àcida

BARCELONA
Música

Marc Lloret: “El sector musical català s’ha rejovenit a l’escenari i a les oficines”

VIC
MÚSICA

Un Festival de Jazz amb Rita, Andrea, Sílvia... i tota una “corrua de mestres”

BARCELONA
PREMIS LITERARIS DE GIRONA

Un Bertrana per als temibles almogàvers

Girona
nomenaments

L’arxiver i historiador Joaquim Borràs, nou director general del Patrimoni Cultural

barcelona

‘L’estaca’ de Lluís Llach, primer títol de la col·lecció Enderrock Llibres

BARCELONA