Tarragona, seu del segon congrés de balls parlats
Hi participen experts internacionals
El president del congrés critica el Ball de Dames i Vells de Tarragona
Més d'un miler de poblacions al món escenifiquen representacions festives protagonitzades per moros i cristians. I cada cop són més els municipis que recuperen aquesta i altres varietats d'aquest gènere del teatre popular, que té al Camp de Tarragona un dels bressols del país. Per això, des d'ahir i fins divendres, experts internacionals es reuneixen al campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili per participar en el II Congrés Internacional de Balls Parlats, que ha organitzat el departament de filologia catalana de la URV, conjuntament amb entitats de cultura popular. L'objectiu és, segons Pere Navarro, doctor en filologia catalana, membre del Ball de Dames i Vells de Tarragona i un dels impulsors del congrés, “veure l'estat de la qüestió” d'aquesta manifestació de cultura popular. “En els últims 25 anys hi ha hagut una evolució; han aparegut balls de dames i vells a Valls, a Reus, a Constantí i a Alcover..., hi ha una eclosió al Camp de Tarragona”, va dir.
Crítiques a Dames i Vells
El congrés s'ha convocat a Tarragona coincidint amb la celebració del 500 aniversari de la primera documentació escrita del ball de dames i vells d'aquesta ciutat. I precisament sobre aquest ball va llançar dues crítiques el president del congrés, Francesc Massip. Per una banda, va lamentar que els responsables del Ball de Dames i Vells tarragoní hagin renunciat a portar la senyera de la ciutat durant l'anada a l'ofici de les festes de Santa Tecla, i per l'altra, va criticar que tot i que enguany han ofert un espectacle especial d'aniversari, que s'ha presentat al teatre Metropol, “això no hauria d'haver suposat la supressió total del ball tradicional al carrer perquè aquest és el seu context natural”.
Ahir, en el primer dia del congrés, també es va inaugurar l'exposició Ballar el moro, que posteriorment es mostrarà en altres ciutats catalanes.