Territori

FESTIVALS

CARINA FILELLA

El Cos mira cap endavant

El Festival de Moviment i Teatre Gestual de Reus, que arrencarà el dia 23, aposta per la nova creació

Tradició però sobretot nova creació. El Cos, el Festival Internacional de Moviment i Teatre Gestual de Reus, afinarà en l'edició d'enguany les dues línies principals que el marquen: “Partir de la tradició, el teatre popular que s'ha fet sempre, però unit amb la nova creació.” El director del festival, Lluís Graells, així ho va anunciar en la presentació de la que serà la dissetena edició d'aquest certamen. Tindrà lloc del 23 al 26 d'octubre i, com cada any, es repartirà per diferents teatres de la ciutat. I a més de barrejar passat i contemporaneïtat, també unirà referents escènics veterans, com per exemple la companyia Téâtre du Mouvement i la històrica catalana Vol Ras (amb la representació de Da Capo, que forma part de la programació del Teatre Bartrina i que es representarà el diumenge dia 26), amb els joves creadors, com ara Bàcum i Mai Rojas. “Volem unir allò que s'ha fet amb allò que ha de venir”, destacava Graells.

L'espectacle inaugural, al Teatre Fortuny, anirà a càrrec de Téâtre du Mouvement, una companyia que ja va ser present en la primera edició del Cos i que en aquesta ocasió presentarà un espectacle –Encore une heure si courte– que combina les tres essències del festival: el teatre, la dansa i el moviment. I per a la clausura s'ha triat la creadora francesa Claire Ducreaux, amb un espectacle de dansa i teatre visual –Refugi poètic– que fa un resum de tot el seu treball anterior. Entremig, el cartell del Cos inclou catorze espectacles més, entre els quals s'hi troben Aigua de llàgrimes, de Warsaw Mime Center Company; Bombolles de paper, de Bàcum; i Gagfather, d'Ykllana, una companyia que també ha desfilat pel Cos en edicions anteriors.

El festival continuarà mantenint els lligams internacionals a través de la plataforma Move-Award, una eina per als joves creadors i promotors del teatre visual: un cop a l'any, un equip artístic internacional especialitzat selecciona tres de les millors produccions presentades i els espectacles escollits són aleshores programats i es promouen en diferents festivals d'arreu d'Europa. A Reus, les funcions del Move-Award es podran veure el dia 26 i seran els de les companyies Side-show, La Llave Maestra i Capicua.

Però el director tampoc no vol deixar de banda el suport als creadors catalans i, especialment, reusencs, i per aquest motiu, ha donat cabuda a les companyies la Gata Borda, De la Rosa, Butai i Pere Hosta, entre altres. Com tampoc no vol passar de llarg de la formació, i per això el Cos s'implicarà en la programació de cursos al Giny, el centre de les arts gestuals i del circ de Reus, i també incorporarà a la programació representacions dels alumnes de l'Institut del Teatre de Barcelona i de Perkimba.

Un cop passada la dràstica retallada econòmica que va patir fa dos anys, el Cos tindrà enguany el mateix pressupost que al 2013, uns 85.000 euros, bona part dels quals els aporta Reale, el seu patrocinador principal, però que encara és una xifra un 38% inferior a la de 2011. Per això, com l'any passat, tots els espectacles seran de pagament (d'entre 5 i 10 euros).

COS
Festival de Moviment i Teatre Gestual
Lloc: Reus Dies: Del 23 al 26 d'octubre


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia