Territori

clàssica

valèria gaillard

Tot un talismà de la sort

Jaroussky presenta a l'Auditori el seu disc ‘Pietà', dedicat a Vivaldi

Vivaldi és el compositor que li ha portat més sort al llarg de la seva carrera. Si més no, així ho admet d'entrada sense embuts Philippe Jaroussky en el text de presentació de l'àlbum Pietà. Acaronant el seu talismà particular, el contratenor francès, tota una vedette en el món de la lírica, li dedica un tercer treball que tanca la trilogia discogràfica al voltant del compositor italià, aquest cop centrant-se en la música sacra.

Entre les peces destaca el cèlebre Stabat Mater, la primera composició religiosa de Vivaldi, avui imprescindible en el repertori per a contralt, una peça que Jaroussky endolceix amb una interpretació refinada i justa, que raneja al sublim a Quis set homo. Com a contraposició a l'aflicció de l'Stabat Mater, una Clarae stellae, scinteillate vigorosa en què l'intèrpret llueix la seva pirotècnia vocal. També hi ha el Longe mala, umbrae, terrores, una peça que fascina el cantant i que, amb la seva veu d'ampli espectre i capacitat expressiva, aconsegueix dur a esferes captivadores i misterioses. D'altres obres recollides són Filiae maestae Jerusalem, el Concerto for strings and continuo, Gloria i el Salve Regina.

El títol del disc, Pietà, és un homenatge que el músic ret a les internes de l'orfenat de Venècia del mateix nom, on “el capellà roig” va desenvolupar gran part de la seva carrera, primer com a professor de violí i després com a compositor, unes noies que cantaven per a la noblesa veneciana amb el rostre cobert, i fent prova de fortalesa i coratge ateses les seves circumstàncies.

Jaroussky ha gravat per primer cop amb l'Ensemble Artaserse –que ell mateix va fundar el 2005–, en formació orquestral. En aquest sentit, l'artista confessa que ha estat tot un repte cantar al mateix temps que dirigir un gran nombre de músics. Aquesta gesta, la podrem veure aviat en directe gràcies a la programació de Música Antiga de l'Auditori. El músic francès de 36 anys, que ha vingut sovint a Catalunya per oferir recitals, presentarà Pietà en un concert dimecres vinent acompanyat de l'Ensemble Artaserse, la primera cita d'una gira estatal que el durà a la Corunya, València i acabarà a Madrid el 10 de desembre.

L'àlbum Pietà, una altra joia al costat de Vivaldi Virtuoso Cantates (2005) i Heroes (àries d'òpera de Vivaldi, 2007), inclou un DVD amb l'enregistrament de les obres, així com un vídeo de Jaroussky seguint els passos de Vivaldi a Venècia: tot un bombó per als fans del divo.

pietà
Autor: Philippe Jaroussky i l'Ensemble Artaserse Discogràfica: Erato
PHILIPPE JAROUSSKY VS. VIVALDI
Lloc: Auditori de Barcelona Programació Música Antiga Dia: 26 de novembre


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.