art & CO
pilar parcerisas
Nous museus, encara
Itàlia es reinventa
Si algun país viu els contrastos més dispars entre la riquesa i la pobresa, entre el nord i el sud, entre la cultura i l'entreteniment, entre el passat i el futur, entre la fe i el laïcisme, aquest és Itàlia, on la riquesa de les grans famílies i les restes de l'aristocràcia conviuen amb el populisme de masses berlusconià. Torí i el Piemont, zona rica i industrial, avui en crisi, mira de sobreviure i de reinventar-se a l'era post-Fiat. L'empresa ha traslladat la seu oficial fora del país per no pagar impostos i els italians denuncien que va posar tot Itàlia al seu servei per vendre més cotxes, impedint que s'invertís en infraestructures col·lectives i públiques com la xarxa ferroviària, que resta en una situació precària i sense inversions. Ara que el somni de la Fiat s'ha acabat, les velles indústries i altres naus en desús s'adapten a la nova era postfordista, transformant-se en estructures culturals privades.
El Museo Ettore Fico
Un antiga nau d'un complex industrial a la via Cigna, 114, a la zona urbana coneguda com a Spina 4 i pròxim als Doks Dora, seu de nombrosos estudis d'artistes, ha estat transformada en el Museo Ettore Fico, pintor nascut a Piatto Biellese el 1917 i mort a Torí el 2004, a qui es consagra la primera mostra del museu, que ha obert fa dos mesos. Pròximament oferirà una programació internacional d'art modern i contemporani, amb mostres temàtiques i monogràfiques d'artistes, intervencions en l'espai i diàleg amb altres disciplines artístiques, com la moda, el disseny i el cinema. La recuperació de l'arquitectura d'aquesta nau és exemplar i posa de manifest la sensibilitat d'una direcció d'obres a càrrec del seu director, l'artista Andrea Busto, i de l'arquitecte que l'ha fet possible, Alex Capernich. Sorprèn la blancor de l'espai expositiu, l'alçària de les galeries, la llum natural que hi entra tamisada en respectar els finestrals a nivell de cornisa que tenia l'edifici industrial i la vista de la terrassa, que permet veure un paisatge urbà en transformació. La caixa rectangular de l'antiga indústria s'ha respectat íntegrament, però s'ha treballat l'alçària i l'espai interior pot ser llegit com una escultura transitable.
Relació amb el territori
Una de les particularitats d'aquest museu és la participació de diverses entitats del territori que cada dijous hi aporten la seva proposta artística en dansa, teatre, música o performance. El Museo Ettore Fico ha clavat una estaca de dos mil metres quadrats a Torí a favor de l'art des de l'àmbit privat, una oferta que completa les que té la ciutat en art contemporani, com la Fondazione Merz i la Fondazione Sandretto Re Rebaudengo.