ciència
David Bueno i Torrens
Tot el que cal saber sobre la migranya
Les cefalees –el mal de cap, per entendre'ns–, són el motiu principal de consulta a qualsevol servei de neurologia, i la migranya és la cefalea que s'atén més freqüentment. Una de cada sis consultes al metge de família és per aquesta causa. Què és, la migranya? Com s'origina? Són iguals totes les migranyes? Quin tractament tenen? Hi ha tractaments eficaços per als nens? Com hi influeixen l'estrès, el son, l'alimentació, la menstruació, el consum d'alcohol i de cafè i els esports? En els darrers quinze anys s'han produït grans avenços en el coneixement i el tractament de les migranyes, que els professionals van aplicant però que els pacients, i les persones que hi conviuen, sovint, desconeixen.
Per acostar aquests descobriments al públic no especialitzat, Robert Belvís i Carles Roig han escrit Migranya. Tot el que has de saber si en pateixes. Belvís és neuròleg i treballa de coordinador del servei de neurologia de l'Hospital Quiron Dexeus, i Roig és cap clínic de neurologia de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i professor de neurologia a la facultat de Medicina de la UAB. El llibre –que forma part d'una col·lecció anomenada Inspira Salut que inclou altres títols com per exemple un sobre l'ictus– comença plantejant què és la migranya i qui hem de consultar quan pensem que en tenim, i va desgranant poc a poc tots els racons d'aquesta patologia.
Escrit de manera rigorosa i planera, és un llibre molt útil per entendre la migranya, tant per a aquelles persones que en tenen de manera esporàdica o continuada, com per als que no, especialment si hi conviuen, atès que no sempre és fàcil posar-se en la pell dels afectats.