cultura

‘El porc i la matança', una cerimònia ancestral

La matança del porc ha estat des de sempre un acte col·lectiu, de retrobament i de festa, sobretot a les cases de pagès. La revista Gavarres dedica el dossier d'aquest mes, el número 26 de la col·lecció, a aquesta activitat ancestral tan arrelada a la història del país i del territori, oferint 43 pàgines d'un reportatge que toca molts vessants. Pagesos, matadors i mocaderes guien el lector per la història d'un animal que ha alimentat moltes generacions, però també deixant clar que es tracta d'una tradició que malda per no desaparèixer.

S'hi troben estudis històrics, com el d'Elvis Mallorquí sobre com el porc ha estat present tant a les cases de pagesos com a les taules dels senyors, i com aquesta cerimònia fa molts segles que té lloc a les nostres contrades. El gruix principal d'articles, però, es dediquen a recórrer tots els racons del territori per deixar constància de la festa de la matança als masos.

La revista, per altra banda, es complementa entre altres amb una conversa amb Narcís Dalmau, hereu d'una nissaga de Mosqueroles; el retrat de la família Oliveras de Sant Llorenç de les Arenes; els perfils de Josep Ricart de Fontanilles i Rosa Brunet de l'Ardenya; Peratallada com a indret escollit; Els Sants Metges en la secció Una mirada... i una ruta a peu entre Tossa i Lloret de Mar pel camí de Sant Jaume.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.