Patrimoni
Novetats de basalt
Descobreixen al Molí Fondo de Sant Joan les Fonts les restes d'un ‘blister' o bombolla, així com una gran pedra singular, d'origen volcànic
El Molí Fondo, un espai espectacular del riu Fluvià a l'altura del nucli de Sant Joan les Fonts, producte de diferents erupcions volcàniques i que ha estat objecte de molts estudis, amagava encara algunes sorpreses que les últimes riuades han permès descobrir. Un investigador local, Josep Oliveras, hi ha trobat una pedra de basalt arrodonida de grans dimensions (en la part més ampla fa 1,5 metres de diàmetre) que s'ha anat fragmentant per descomposició esferoïdal, o sigui, per capes, com si fos una ceba. D'altra banda, a prop del blister (bombolla de pedra formada a la lava pel despreniment sobtat del gas del seu interior) ja conegut n'ha trobat un altre i les traces d'un tercer.
Un lloc estratègic
Al Molí Fondo, hi van confluir les colades de tres erupcions separades per milers d'anys. Els materials esmentats es troben al marge esquerre del riu, però segons les primeres impressions no correspondrien a la mateixa colada. La pedra ceba, descoberta a prop d'on el basalt va formar un salt d'aigua natural, tindria uns 600.000 anys d'antiguitat, mentre que el nou blíster s'hauria format fa uns 130.000 anys. Mentre que de pedres trencades per descomposició esferoïdal ja se n'han descobert en diversos punts de la zona volcànica garrotxina –segons ha explicat el vulcanòleg Llorenç Planagumà–, de restes de bombolles a la comarca només se'n coneixia una, la que hi ha precisament al Molí Fondo, documentada des de principis del segle passat. Oliveras ha donat compte de les troballes a l'Ajuntament. Segons el seu parer, convindria senyalitzar aquests materials amb plafons informatius i difondre'ls com a reclam científic i turístic, pensant en les visites que sol rebre el Molí Fondo. Aquest espai forma part del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, ens que té l'última paraula a l'hora de fer-hi qualsevol intervenció.