FESTIVALS
cARINA Filella
Humor i art digital al Festival Strobe
Un espectacle de Miguel Noguera inaugurarà aquest festival d'Amposta que enguany es dedica al riure
En uns moments delicats per a la sàtira i l'humor –pels fets recents de França però també perquè penúries econòmiques vàries arrenquen pocs somriures–, els organitzadors del Festival Strobe de Vídeo i Art Digital de les Terres de l'Ebre pensen que, malgrat això, o precisament per això, el riure és més necessari que mai. Organitzat per Lo Pati, el Centre d'Art de les Terres de l'Ebre, i comissariat per Blai Mesa i Xavier Zambrano, la que serà la novena edició d'aquest festival de producció, difusió i experimentació al voltant del vídeo i l'art digital es dedicarà, com ja ho va fer l'any passat, a l'humor. “En un moment en què els ànims generals estan a baix de tot”, el festival “contraataca amb sentit de l'humor”, assenyalen. L'escriptor Xavier Zambrano ha dissenyat el programa a partir d'una pregunta bàsica: de què riem? Si en l'última edició, Riure#1, ho feia des del punt de vista de la sàtira com a eina per desarticular els conceptes superioritat/inferioritat, en l'edició d'enguany, batejada com a Riure#2 incongruència, ho fa des del punt de vista de la incongruència o l'humor de l'absurd i posa de manifest la màxima de Pascal que “res fa riure tant la gent com una disparitat sorprenent entre el que esperen i el que veuen”.
El programa es concretarà en una exposició, un programa online, una projecció de cinema, un taller i una performance. L'exposició s'inaugurarà aquest dissabte, 24 de gener, amb una actuació de l'artista, actor i monologuista Miguel Noguera, que portarà a Amposta l'espectacle “d'humor postmodern” Ultrashow, un monòleg d'una hora de durada aproximadament en què Noguera, sol a l'escenari, desgranarà tot un seguit d'idees i ocurrències que sorgeixen a partir d'anotacions i dibuixos que fa durant el seu dia a dia.
En l'exposició central de l'Strobe, que estarà oberta fins al 21 de març al centre Lo Pati d'Amposta, s'hi reuniran les obres dels artistes David Bestué & Marc Vives, Carles Congost, Momu & No Es, Oriol Nogués, Pierrick Sorin i Zoraida Roselló. Presentaran diversos treballs en forma d'instal·lacions o suport de vídeo, sempre al voltant de la idea del riure. I tots tenen en comú que formaran tot un ventall d'aproximacions a les arts electròniques, i aquest és l'objectiu principal del festival. “Des del vídeo monocanal fins a la instal·lació interactiva, passant per peces d'infografia, programes de TV, net-art o live cinema, Strobe ha cuidat sempre aquesta voluntat de generar una vista panoràmica dels camins de la creació contemporània”, assenyalen. Carles Congost (Olot, 1970), per exemple, combina mitjans i suports com ara el vídeo, la música, el dibuix i la fotografia. A Amposta presentarà l'obra La mala pintura, un homenatge al cine B de terror europeu des d'una òptica pop. I els barcelonins David Bestué i & Marc Vives presentaran Estado de cambio, una animació que combina la filmació en stop-motion amb l'animació d'objectes, centrant-se en l'animació en plastilina.
L'edició d'enguany de l'Strobe també ha programat un taller de Zoraida Roselló, una de les artistes que participen en l'exposició. Tindrà lloc el dissabte 14 de febrer i planteja una aproximació teòrica i pràctica “al concepte de remescla, reapropiació i recerca de l'absurd”, que s'estructura en tres parts, una de les quals consistirà en el fet que els inscrits filmin amb el mòbil seqüències per Amposta a partir de tags com ara la desorientació o la postvideovigilància. Com a cloenda del festival es projectarà la pel·lícula d'Isaki Lacuesta Murieron por encima de sus posibilidades, en què seran presents dos dels actors principals del film, Jordi Vilches i Ivan Telefunken. Paral·lelament, l'Strobe també proposa un programa a la xarxa, a http://riure.lopati.cat, on s'aprofundeix en el concepte incongruència a partir d'un text medieval anònim i d'unes il·lustracions del pintor i tractadista Charles Le Brun.