cultura

Dediquen una exposició a Jan Karski, a la Cellera

Va protagonitzar una extraordinària missió en la Segona Guerra Mundial

El Centre Cultural Parroquial de la Cellera de Ter va inaugurar ahir l'exposició dedicada a Jan Karski, protagonista d'una extraordinària missió durant la Segona Guerra Mundial, coincidint amb el 70è aniversari de l'alliberament del camp de concentració d'Auschwitz. La presentació la va fer Lluís Llagostera, expert local, i Monika Grygier, presidenta d'Idea Gestió Cultural, associació que comissionarà l'exposició a diferents ciutats de Catalunya durant el 2015. Es pot visitar cada dia de 19.00 h a 21.00 h, fins al 2 de febrer, i l'entrada és gratuïta. (Dimecres 28 està tancat.)

Aquesta exhibició ha estat possible gràcies a la col·laboració del Centre Cultural Parroquial, l'Ajuntament de la Cellera de Ter, la Diputació de Girona, el Consorci del Ter-Brugent, el Consolat General de la República de Polònia a Barcelona, l'Instituto Polaco de Cultura de Madrid i el Centre Sefarad-Israel. La Cellera és la primera població catalana que ofereix l'exposició, que està composta per 22 panells que van desgranant l'audaç missió del personatge central de l'exposició. Jan Karski (el seu veritable nom era Jan Kozielewski, 1914-2000) va ser protagonista d'una extraordinària missió durant la Segona Guerra Mundial. Com a missatger de l'Estat Clandestí –creat per la resistència polonesa– va travessar el continent europeu en guerra per informar els líders occidentals sobre les pràctiques abominables que conformaven l'Holocaust.

L'ocupació nazi

Amb l'objectiu d'investigar els fets de Polònia sota l'ocupació nazi, la resistència va introduir Karski dins del gueto de Varsòvia i en un camp de trànsit per als jueus destinats a ser assassinats a les cambres de gas. Gràcies a això, va poder donar un testimoni de primera mà al president dels EUA, Franklin D. Roosevelt, al ministre d'Afers Estrangers Britànic, Anthony Eden i a altres dirigents aliats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia