La Menorca talaiòtica, candidata a Patrimoni Mundial de la Unesco
La candidatura integra 32 jaciments arqueològics representatius de la cultura preromana de l'illa
El Consell de Patrimoni Històric, òrgan de coordinació entre el ministeri d'Educació, Cultura i Esport i els territoris, ha elegit la Menorca talaiòtica com la candidata a la Llista de Patrimoni Mundial que l'Estat espanyol presentarà davant la Unesco el 2016. La candidatura integra 32 jaciments arqueològics representatius de la cultura talaiòtica de l'illa.
La denominació de cultura talaiòtica fa referència als costums dels antics menorquins des de l'època prehistòrica fins a la conquesta romana. Aquella societat va aportar uns canvis al paisatge amb construccions i monuments com són els edificis en forma de torre coneguts pels habitants de l'illa com talaiots.
De fet, la candidatura de la cultura talaiòtica es presenta a com a exemple únic d'una civilització passada, present a l'illa i en el seu paisatge des de fa 4.000 anys, i amb una densitat i un alt nivell de conservació i integritat.
Les construccions de la Menorca talaiòtica són de gran autenticitat i es van aixecar amb una tècnica constructiva de tipus ciclopi aprofitant la pedra de l'illa, que presenta una extensa plataforma calcària al sud, que és de fet on es localitzen gran part dels jaciments.
La Menorca talaiòtica va desenvolupar una societat fortament cohesionada i va desplegar estratègies comunals de gestió i control dels recursos insulars, de la qual cosa en són testimoni els seus monuments.