cultura

Reconeixement a la Festa de la Sal de l'Escala

La celebració ha estat inclosa oficialment en el catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya

La festa es va començar a fer fa 17 anys per commemorar els orígens del poble, basats en la pesca i la salaó

“És un reconeixement important a la nostra història i a una festa que recrea el que era la vida quotidiana a l'antic port de l'Escala, la qual té un important impacte turístic i econòmic”, diu Víctor Puga. L'alcalde en funcions de l'Escala va recalcar amb aquestes paraules el fet que la Festa de la Sal de l'Escala ha rebut l'acreditació que la inclou en el catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya.

Aquesta festa que se celebra des del 1997, commemora els orígens del poble de l'Escala, sorgits de la pesca i la salaó. La primera edició, ara fa disset anys, va coincidir amb la commemoració del tercer centenari de l'emblemàtic edifici de l'Alfolí, antic magatzem de sal, quan aquesta mercaderia indispensable per a la conservació dels aliments arribava en grans vaixells de cabotatge –procedent de les salines d'Eivissa o Torrevella– al port de l'Escala; s'emmagatzemava a l'Alfolí i es distribuïa als pobles de l'interior. L'edifici de l'Alfolí de la Sal, després d'una intensa campanya de defensa, va ser declarat bé cultural d'interès nacional per la Generalitat de Catalunya. La festa, que té lloc al setembre, s'estructura en tres parts: els antics oficis, les danses i les cançons tradicionals.

En les últimes edicions hi han participat activament prop de dues-centes persones, la majoria vinculades a les famílies pescadores de l'Escala, garantint l'autenticitat de la mostra d'oficis mariners i la seva transmissió a les generacions futures. A més de difondre la cultura popular del territori, la festa s'obre a procedències diverses amb l'intercanvi de danses de la Mediterrània i del món, i es vol que afavoreixi la cohesió social.

Joan Pluma, director general d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, va entregar dissabte passat a l'Ajuntament el document d'inscripció de la festa al catàleg del patrimoni festiu. Els actes es van tancar amb una lectura de poemes, un dinar popular i actuacions musicals relacionats amb la Festa de la Sal.

LA DATA

1997
L'Escala
organitza la primera Festa de la Sal, coincidint amb el III Centenari de l'Alfolí, l'antic magatzem de la sal.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.