Llibres

ciència

David Bueno i Torrens

Consciència d'espècie

Fa temps que Eduald Carbonell, director de l'Institut de Paleoecologia humana i Evolució social i cap del grup d'Autoecologia humana del quaternari de la Universitat Rovira i Virgili, aposta fermament per potenciar una consciència d'espècie, cada cop més necessària en un món absolutament interconnectat. Ho treballa en articles especialitzats i també, atès que el destinatari d'aital missatge és, i ha de ser, la societat en general, a través de treballs de divulgació de marcat caràcter constructivista. Junt amb Policarp Hortolà, membre del seu equip de recerca, han escrit Ens farem humans? Un Homo sapiens amb consciència crítica d'espècie, llibre que Cossetània ha tingut el gran encert d'editar.

La pregunta clau que es plantegen és justament la que dóna títol al llibre, i a partir d'ella s'interroguen sobre el futur de l'Homo sapiens i també, molt especialment, sobre els reptes que cal superar per a culminar amb èxit el procés de socialització. Parteixen de l'aparent dualitat hominització (biològica) / humanització (cultural), i des d'ella aborden la importància de l'aprenentatge intergeneracional, la integració de la diversitat, el coneixement crític, la consciència operativa i la socialització tecnològica, entre molts altres aspectes que segons els autors són clau per assolir aquesta consciència crítica d'espècie. I ho fan pensant en el planeta, entenent la planetització no com un procés de globalització, sinó com un procés natural en què la intervenció humana prioritza la consciència d'espècie i l'autoconsciència. Per a ells, fins que la selecció cultural no substitueixi la natural, no haurem completat el procés d'humanització. Un llibre que ofereix noves visions de nosaltres mateixos i que, per tant, afavoreix la reflexió individual i col·lectiva.

Ens farem humans?
Eduald Carbonell i Policarp Hortolà
Editorial: Cossetània Valls, 2015 Pàgines: 120 Preu: 13,50 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ÒPERA

Ollé aixeca l’òpera de Xostakóvitx com a ‘thriller’ per empoderar la dona

BARCELONA
música

Ramoncín i Marky Ramone actuaran a La Mirona, que obrirà el curs amb el segon Mirorock

salt
Cultura

Mor als 43 anys el DJ i productor musical barceloní Víctor Palomo

música

Les festes de la Mercè homenatjaran Zeleste amb un gran concert

barcelona
cinema

‘Segundo premio’, d’Isaki Lacuesta i Pol Rodríguez, lluitarà pels Oscar

Barcelona

Juls publica ‘Papallones’, el primer single del seu àlbum de debut

GIRONA
TEATRE

La Sala Beckett s’abona a la comèdia àcida

BARCELONA
Música

Marc Lloret: “El sector musical català s’ha rejovenit a l’escenari i a les oficines”

VIC
MÚSICA

Un Festival de Jazz amb Rita, Andrea, Sílvia... i tota una “corrua de mestres”

BARCELONA