Crida per salvar arxius televisius
Fan pública una declaració que reclama a la Generalitat que es protegeixi aquest patrimoni audiovisual
En trenta anys, les televisions locals catalanes i també d'Andorra han produït centenars de milers d'hores d'imatge i so, que “constitueixen un valuós llegat tant per la seva singularitat com pel fet de representar un testimoni de la nostra realitat més pròxima”. Així es recorda en el manifest fet públic ahir de l'Observatori d'Arxius i Televisions Locals, que inclou totes les cadenes associades a la Xarxa Audiovisual Local (XAL). El text reclama “protegir, posar en valor i donar a conèixer” l'herència cultural dels documents audiovisuals produïts per les televisions locals i incentivar les administracions, l'establiment de polítiques públiques i la dotació de recursos econòmics i humans per fer-ho possible. Segons una estimació de l'Observatori, es calcula que aquest patrimoni audiovisual supera les 250.000 hores de producció a Catalunya.
El manifest recorda que els suports documentals són fràgils i tenen un temps de vida útil limitat. “Moltes de les cintes de vídeo es troben ja en un estat de degradació avançat i només es poden preservar mitjançant la substitució dels suports originals per còpies digitals”, diu el document. Per això l'Observatori ha fet un crit d'alerta per reivindicar la protecció d'aquesta “herència cultural” i fer-la accessible als investigadors i la ciutadania en general. Joan Boadas, director del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) de l'Ajuntament de Girona, explica que amb la declaració es vol fer un “toc d'alerta” a la Generalitat perquè estableixi una política pública per intervenir en aquest fons “important per entendre el passat”.
En la mateixa línia es va manifestar Joan Soler, president de l'Associació d'Arxivers-Gestors de Documents de Catalunya, que ha instat a elaborar un pla estratègic per als arxius audiovisuals i ha anunciat que ho sol·licitarà al Departament de Cultura. Gabi Barragán, de l'àrea de comunicació de la XAL, va alertar també de la necessitat de protegir els arxius de les ràdios, un patrimoni que actualment està abandonat.