Cultura popular
Maduixots a plaça
Els Castellers de l'Alt Maresme es volen donar a conèixer més fent assajos oberts a les places aquest estiu
La colla premiarà la fidelitat del públic amb un carnet que sumarà punts
Pengen un vídeo d'inici de l'activitat amb l'etiqueta #estiumaduixot
L'època de les maduixes i els maduixots del Maresme ja s'ha acabat, però només la de les fruites. Els altres Maduixots, els que fan castells des fa menys de dos anys, tot just han començat la temporada forta i que els porta a voltar per les festes majors dels diferents municipis de la comarca. La colla, integrada per gent vinguda de tots els pobles de l'Alt Maresme i de Blanes, a la Selva Marítima, vol donar-se a conèixer amb més intensitat aprofitant una trajectòria estable i de creixement i han tingut la bona pensada que la millor manera de fer-ho és obrint l'activitat al públic. “Els assajos al llarg de l'any els fem els divendres a l'escola Sant Jordi de Pineda i la gent ens pot venir a veure, però vam pensar que estaria bé fer-los voltar per la comarca”, comenta el cap de colla, Marc Ruiz. Dit i fet. Tots els divendres anteriors a l'actuació prevista en el calendari de festes majors, els Maduixots pujaran i baixaran les estructures a la plaça o a l'indret escollit per fer-hi l'actuació pertinent. “La gent ens veu, ens pregunta coses i potser fins i tot s'anima a formar part de la família castellera”, assegura Ruiz. A més, aprofitant l'activitat turística de la zona, dos d'aquests divendres tenen aparaulats assajos en hotels de la zona “per donar a conèixer entre els turistes les tradicions catalanes que molts d'ells encara no coneixen”. Demà, sense anar més lluny, actuaran a l'hotel Paradís de Pineda de Mar.
La promoció dels Castellers de l'Alt Maresme, però, no s'acaba pas aquí. Molt actius en les xarxes socials des del seu naixement, la colla s'ha encarregat d'enregistrar un vídeo d'inici de temporada on amb l'etiqueta #estiumaduixot i amb el títol Sortim de l'hivernacle se'ls veu abandonant la típica estructura de plàstic on es cultiven les maduixes per començar a fer camí en un estiu farcit d'actes. “Crec que després d'un any i mig llarg de vida hem consolidat un projecte de gent amb moltes ganes i amb capacitat tècnica suficient per anar assolint els reptes plantejats”, apunta el cap de colla que hi afegeix que “aprenem de pressa, però som conscients que tot demana el seu temps”.
Camí planer
De fet, els Maduixots –que fan gala del nom fins i tot a la camisa d'un vermell intens– han seguit una trajectòria ascendent des del seu naixement. Van ser proclamats colla en formació per part de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya el desembre del 2013, i a finals del 2014, només un any després de començar, ja hi entraven com a membres de ple dret després d'haver demostrat la seva vàlua aixecant castells de 7 pisos en el primer any. “Ara tenim al cap consolidar, carregant i descarregant, les estructures de set que se'ns resisteixen i tots els membres estem molt convençuts que ho aconseguirem”, manté Marc Ruiz. Pel representant dels Castellers de l'Alt Maresme, un dels grans avantatges és que són un grup de molta gent. “Tenim uns 200 socis, però gent activa que ve als assajos i a les actuacions som entre 120 i 130”, diu.
Paral·lelament als assajos oberts, els Maduixots també han ideat una nova manera d'atraure públic i fer-lo fidel. Es tracta d'un carnet de punts “que premiarà la constància i l'assistència dels ciutadans que vulguin fer un tastet de la colla”. Per presenciar dos assajos i una actuació se'ls premiarà amb un kit maduixot. Finalment, amb la voluntat ferma d'ampliar la informació sobre l'activitat de la colla, abans de cada diada castellera es recolliran les dades més rellevants de cadascuna de les actuacions i es publicaran a la xarxa. “D'aquesta manera, tant els Maduixots com els nostres seguidors coneixeran tots els detalls de les places on actuem, les colles amb qui ho fem i la nostra història en cada plaça”, manté.
Ruiz defensa la continuïtat d'un projecte pioner en una comarca on no hi havia tradició castellera. “Els èxits dels Capgrossos de Mataró ens van animar a començar, però nosaltres des de l'inici volíem una colla que es nodrís de gent de diferents pobles i que, precisament, aquesta gent se la fes seva vingués de Calella, Tordera, Santa Susanna, Pineda, Palafolls, Malgrat o Blanes”, afirma.