Els lectors creuen l'Ebre
Quatre-cents usuaris de 22 clubs de lectura de biblioteques de Lleida i de l'Ebre recorden Jesús Moncada en el desè aniversari de la seva mort
S'ha programat una gran trobada a la tardor
El 13 de juny va fer 10 anys que va morir l'escriptor Jesús Moncada. La seva obra, però, el manté ben viu. Coincidint amb el desè aniversari del seu traspàs, vint-i-dues biblioteques de les comarques de Lleida i de les Terres de l'Ebre han posat en marxa la iniciativa pionera Llegim Moncada, en què per primera vegada els respectius clubs de lectura d'aquests centres han programat un mateix autor que es llegeix simultàniament de Tremp a Alcanar i de Llardecans a Amposta. “És l'Any de les Biblioteques, i volíem dur a terme una activitat especial”, explica Nati Moncasí, responsable de la Central de Biblioteques de Lleida. “Com que es commemoraven els deu anys de la mort de Jesús Moncada vam tenir clar que aquesta activitat es vertebraria al voltant de la seva figura”. Llavors el projecte va anar creixent. “Atès que el riu és tan important en la literatura de Moncada, vam creure oportú de convidar la Central de Biblioteques de les Terres de l'Ebre a afegir-se al projecte.” Mai s'havia dut a terme una iniciativa semblant. “I està funcionant molt bé.” La idea era senzilla i, a la vega, complexa: convidar els clubs de lectura de les biblioteques del territori a llegir Moncada. “Ha estat una bogeria de paquets de llibres amunt i avall”, admet Moncasí. Prop de 400 lectors estan llegint simultàniament les novel·les Camí de sirga i Estremida memòria i els llibres de relats Calaveres atònites i El cafè de la granota. Són membres de quinze clubs de les comarques de Lleida i set de les Terres de l'Ebre. En paral·lel, deu biblioteques –algunes de les quals participen en la iniciativa Llegim Moncada, i d'altres no– acullen una exposició itinerant formada per setze plafons que reprodueixen fragments d'obres de l'escriptor de Mequinensa, així com fotografies de les mines, els cafès i els costums del món retratat per Moncada que va quedar submergit sota les aigües del pantà de Riba-roja.
Cristina Estrada, responsable de la Central de Biblioteques de les Terres de l'Ebre, assegura que ha estat una experiència molt enriquidora a la qual s'han afegit set biblioteques ebrenques amb un total de 133 lectors.
Nati Moncasí creu que l'elecció de Moncada ha estat un element clau per mobilitzar tanta gent, “malgrat disposar de pocs recursos”. En aquest sentit, destaca que l'escriptor de Mequinensa “es demana molt en préstec a les biblioteques. Sempre hi ha algun club de lectura que el treballa independentment de les efemèrides”. I, a més a més, “és un escriptor molt estimat a Lleida i a l'Ebre” fins al punt que “encara que fos de la Franja ens el sentim molt nostre: ens uneix a través del riu”. Això ha fet que fins i tot un club de lectura virtual s'hagi avingut a llegir Camí de sirga per comentar-lo on line. Són lectors de l'àrea que recorre el bibliobús Segrià-Garrigues, una veritable “biblioteca sobre rodes” amb “els mateixos serveis que una de convencional”.
Aquests prop de 400 lectors que fins al maig de 2016 llegiran Moncada estan convidats a visitar l'univers literari de l'escriptor el mes d'octubre vinent, quan s'organitzarà una trobada de clubs de lectura de Catalunya a Mequinensa.
LES XIFRES
LA FRASE
“Gràcies a Jesús Moncada tenim turisme literari”
A.S.M“Se'n va anar massa aviat.” L'alcaldessa de Mequinensa, Magda Gòdia, no pot veure a Jesús Moncada com un escriptor i prou. “La seva importància literària és inqüestionable, però per a nosaltres era, sobretot, una persona molt estimada.” L'Ajuntament dóna suport “en la mesura de les nostres possibilitats” a totes les iniciatives que es duen a terme per reivindicar la seva figura. “Com podríem no fer-ho si ell va convertir el nostre poble en una icona literària universal? Li ho devem, som els hereus morals del seu llegat. Quan penses en totes les llengües en què s'han traduït llibres que estan íntegraments ambientats a Mequinensa t'emociones...” I per això van obrir un espai dedicat a l'escriptor al museu que recorre la història de Mequinensa.
“Gràcies a Jesús Moncada, a banda de turisme de pesca, tenim turisme literari, i això és molt singular i molt bonic”, reconeix Gòdia. “Sobretot ve gent de la part catalana. Particulars, però també instituts, que recorren els escenaris que encara queden en peu”, una petita part del poble vell, que es va salvar d'acabar sota el pantà, així com un paisatge presidit pels rius Segre i Ebre.
Una nova sensibilitat
Magda Gòdia es mostra esperançada amb què el nou govern d'Aragó, presidit pel socialista Javier Lambán, “tindrà més sensibilitat” a l'hora de promocionar el llegat de Jesús Moncada, que va escriure tota la seva obra en català i va contribuir a fer visible el català que es parla a l'anomenada Franja de Ponent. “Els anteriors governs del Partit Popular no van estar massa per la causa.” I creu que això ha limitat molt el seu marge de maniobra perquè “un Ajuntament petit arriba on pot, que no sempre és on vol”. En aquest sentit, subratlla que “bona part del que hem fet ha estat gràcies al pla Miner de la Unió Europea, però necessitem suport d'institucions més grans perquè nosaltres sols no hi arribem”. Per això es mostra molt agraïda amb els serveis territorials de Cultura de Lleida, “que ens han acollit sempre molt bé i han fet molt per Moncada”, i destaca l'exposició Mequinensa capital, que es va poder veure a la Universitat de Lleida.
“El germen d'aquesta gran trobada de lectors que es farà a la tardor surt d'aquí.” També tenen un conveni amb l'Ajuntament de Barcelona, on Moncada va viure durant més de trenta anys. “Això ens permet dur a terme diversos intercanvis”, explica l'alcaldessa de Mequinensa.