Tortosa retorna al segle XVI
L'Ajuntament manté l'aposta per les actuacions internacionals i les de producció pròpia
Més de 3.000 persones es vestiran d'època fins diumenge
L'entrega de l'estendard de la Festa del Renaixement al grup de música tradicional Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries per la seua aportació a la recreació històrica amb l'espectacle La taverna d'Enrico obrirà aquest vespre els actes de la vintena edició de la festa, que començaran a la plaça de l'Ajuntament amb l'acte inaugural; continuaran amb l'obertura del portal de Romeu, que rebrà la bandera de la vegueria de Tortosa, i el pregó, que anirà a càrrec del conseller d'Agricultura, Jordi Ciuraneta. Fins diumenge que ve, el mercat d'època i les tavernes envairan el nucli antic, on s'han programat un centenar d'actuacions diàries. I més de 3.000 persones es vestiran d'època. “La Tortosa del segle XXI es transforma al segle XVI”, va manifestar l'alcalde, Ferran Bel.
Tot i la celebració del vintè aniversari, la Festa del Renaixement d'enguany és bastant similar a les d'edicions anteriors (a excepció del concert que Jordi Savall va realitzar fa un parell de setmanes com a acte previ). “És un petit miracle fer la festa amb l'èxit que es fa i amb un pressupost tan ajustat”, va assenyalar Bel. Enguany, el pressupost de la Festa del Renaixement és de 215.000 euros i l'Ajuntament preveu generar recursos per valor de 70.000 euros. L'èxit de la festa és la implicació de la societat civil, que participa activament en els actes i es vesteix d'època. “Si una cosa diferencia la Festa del Renaixement d'altres recreacions històriques és la nostra gent. Els programadors que visiten Tortosa marxen seduïts per la transformació que experimenta la ciutat, tothom pot contractar espectacles, però la implicació de la gent no té preu”, comenta el regidor de la Festa del Renaixement, Domingo Tomàs.
Pel que fa als espectacles, hi participaran una seixantena de companyies procedents de sis països diferents. “Mantenim l'aposta per la internacionalització de la festa”, diu l'alcalde tortosí. Una aposta que manté, al costat dels espectacles de producció pròpia que fan grups de la ciutat i els alumnes de l'escola municipal de teatre. La Celestina, La dansa del Dervitx, La taverna d'Enrico, Els mercatores o Les Gàrgoles són alguns dels múltiples espectacles que es podran veure els pròxims dies. “L'espectacle de les Gàrgoles serà l'última vegada que el podrem veure a Tortosa, perquè el grup francès ha decidit deixar de fer l'actuació dels éssers mitològics. Així que serà un reclam”, comenta Tomàs. Tampoc faltaran a la cita els banderers d'Arezzo i els de Tortosa mateix o els comerciants de la ciutat traient el taulell al carrer, així com els vistosos campaments, autòctons i forans.
El programa d'enguany inclou un acte nou: la cerimònia de jurament dels arxivers de la ciutat. Es farà demà al vespre al centre d'interpretació del Renaixement i pretén valorar la figura dels arxivers i la base històrica de la festa. Una altra de les novetats d'enguany serà la incorporació de la plaça Mossèn Sol, al barri del Rastre, als escenaris de la festa. Tot i que aquest espai havia format part de la ruta de la festa en les primeres edicions, darrerament les obres del Pincat l'havien forçat a quedar-ne al marge. “Igual que vam fer créixer la festa al barri de Remolins, ara apostem per fer-la gran a l'altra banda del castell de la Suda”, diu el regidor de la Festa del Renaixement. La renovada plaça Mossèn Sol disposarà de dues tavernes i la majoria dels espectacles de carrer desfilaran per aquest espai. L'accés al nucli antic serà més fàcil enguany per l'obertura de l'aparcament subterrani del carrer Montcada.
Més rehabilitació
D'altra banda, l'assemblea de la CUP de Tortosa ha decidit que el seu regidor a l'Ajuntament, Xavier Rodríguez, no participe en els actes institucionals de la festa. “No el vestirem de vellut ni formarà part de la comitiva de l'Ajuntament que de manera simbòlica representa el poder del segle XVI”, exposa la CUP en un comunicat, en què reclama la rehabilitació integral del nucli antic i revalorar aquest espai.
El joc de taula inspirat en la recreació històrica
La implicació dels tortosins en la Festa del Renaixement és la clau de l'èxit d'aquesta recreació històrica, que cada any atreu milers de visitants a Tortosa i que enguany arriba a la vintena edició. I és en aquest sentit que una empresa local, la centenària impremta Querol, ha creat un joc de taula inspirat en el Renaixement. “Si la festa ha crescut és per l'acollida de la gent i per la implicació de les empreses”, diu l'alcalde, Ferran Bel.
El joc del Renaixement, que es pot adquirir a les llibreries de Tortosa, la botiga del Renaixement i als punts d'informació turística, és una adaptació del joc de l'oca però que utilitza la iconografia de la recreació històrica. Així, l'oca és substituïda pels escuts de les famílies nobles (Aldana, Garidell, Garret, Despuig, etcètera) o el laberint pel castell de la Suda, per posar dos exemples. A més, les fitxes i els gobelets es guarden en una caixeta de fusta per fer el joc més versemblant. “És un joc per jugar en família, com la festa que es viu en família”, explica Marc Vericat, cinquena generació de la impremta Querol. L'Ajuntament ha cedit a l'empresa les imatges de la festa perquè es reprodueixin en les diferents caselles del tauler de joc. El joc va posar-se a la venda per Sant Jordi, té un cost de 19,50 euros i se'n va fer una primera edició de 600 exemplars.
Inclou un full en castellà on es tradueixen les instruccions del joc, que també està previst traduir a l'anglès, el francès i l'italià, donat el caràcter internacional de la festa. Aquesta és la primera iniciativa de tipus lúdic del grup Querol, que reconeix les dificultats que travessa el sector gràfic per la transformació dels impresos, bona part dels quals han desaparegut.