Els castells no exclouen a ningú
La Generalitat i la Coordinadora de Colles promouen la integració dels nouvinguts
Tots som una colla, sense excloure a ningú, és un projecte organitzat per la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya amb la complicitat del Departament d'Acció Social i Ciutadania i el de Cultura i Mitjans de Comunicació. Hi ha moltes esperances dipositades en aquesta iniciativa (de moment una prova pilot) ja que es basa en una realitat històrica: les colles castelleres han estat sempre un mitjà d'integració a la cultura catalana de les persones nouvingudes. És justament per aquesta capacitat d'integració que els castells són candidats a ser declarats patrimoni cultural i immaterial de la humanitat per la Unesco.
La Generalitat i la Coordinadora han pactat quines seran colles que exerciran de conillets d'índies del projecte, i el criteri de la tria ha estat els municipis amb alts percentatges de població immigrada: els Margeners de Guissona (47%), els Marrecs de Salt (42%), els Sagals d'Osona, a Vic (25%), i els Nens del Vendrell (17%). «Egoísticament», deia ahir el secretari de la Coordinadora, Joan Riera, «a nosaltres ens interessa que la gent que participi al Tots som una colla es quedi. Per créixer en qualitat, les colles necessitem primer créixer en quantitat».
La integració de nous castellers es farà amb tallers d'introducció teòrica i pràctica, de sis hores de durada. S'explicarà el fet casteller, la seva història, el paper cabdal i representatiu que tenen en el conjunt de la cultura catalana, nocions bàsiques i terminologia. En aquestes sessions també es farà un èmfasi especial en els mètodes per construir les torres humanes, evitant riscos innecessaris per a la salut.
La proposta s'orienta a totes les edats: tant s'hi poden acollir menors per fer d'enxaneta com joves, homes i dones que es puguin distribuir entre les diverses funcions que hi ha dins una colla. El projecte també inclou materials de difusió en vuit idiomes: anglès, francès, àrab, amazic, rus, romanès, castellà i català.