cultura

la crònica

La meuca d'Empúries

“Vaig néixer a Tàrraco, però sóc filla d'un llibert d'origen germànic. De petita passava molta gana i als tretze anys vaig decidir fer-me meuca.” Així es presenta Lucilla, una meuca romana que actualment viu a Empúries, on ofereix visites teatralitzades –dirigides a un públic adult– en què explica com era la vida d'una prostituta a l'antiga Roma i els secrets sexuals més íntims de la societat d'aquella època. La visita complementa l'exposició El sexe a l'època romana–, organitzada per l'Arqueoxarxa i coordinada pel Museu de Badalona–, que hi ha al Museu d'Arqueologia, una mostra que presenta l'univers eròtic des del temps de la República fins al segle IV, a través de reproduccions pictòriques, objectes procedents de col·leccions arqueològiques de tot Catalunya i textos d'autors clàssics com ara Ovidi i Sèneca.

Després de donar la benvinguda al públic, Lucilla convida els visitants a endinsar-se en el passat més luxuriós dels nostres avantpassats romans, des del punt de vista d'una simple meuca que, gràcies a les seves habilitats al llit i al seu enginy subtil, no tardaria a convertir-se en una delicata, el que avui en dia es coneix com a prostituta de luxe. Tot seguit, Lucilla dóna pas a les diferents seccions de l'exposició. En els dos primers espais, Sexe i matrimoni i Vicis privats: pràctiques sexuals, la meuca romana explica algunes anècdotes dels seus inicis com a prostituta i mostra als assistents algunes peces exposades, com ara unes llànties que contenen representacions de diverses postures sexuals. Des de bon principi, la protagonista de la visita s'expressa de manera molt directa i seductora amb el públic, una situació que d'entrada pot provocar certa timidesa entre els assistents. Però, gràcies a les habilitats retòriques de Lucilla, els visitants no tarden a deixar-se anar i a mostrar-se més receptius a les provocacions de la meuca romana. En el tercer espai, Sexe fora el matrimoni, Lucilla explica episodis d'adulteris de l'època romana i altres pràctiques més picants com ara el sexe en grup o la zoofília. També ensenya altres objectes exposats, entre els quals hi ha amulets protectors que usaven les prostitutes quan exercien el seu ofici i diversos jocs eròtics que no divergeixen massa dels que s'usen en l'actualitat. Sexe, seducció i bellesa és l'apartat més líric de tot el conjunt; Lucilla interpreta fragments d'autors clàssics com ara Ovidi i Sèneca, que aconsellaven sobre el tipus de vocabulari que les dones han d'usar durant l'acte sexual i també quines són les tècniques de seducció més adients. Finalment, en el darrer espai, titulat Sexualitat divina, Lucilla mostra la vinculació entre l'erotisme i algunes de les divinitats més conegudes, com ara Zeus, Venus, Príap o Bacus, déu del qual deriva el mot bacanal, una “festa” desenfrenada en què la meuca convida a participar tot el grup, un cop finalitzada la visita.

Per acabar, Lucilla guia el públic cap a la seva nova ciutat, Emporiae i, des de les termes i el fòrum romà, continua explicant algunes curiositats més, com ara els drets legals de les prostitutes i la vinculació entre el sexe i alguns dels emperadors més perversos de l'era romana. Finalment, confessa que la seva trajectòria com a meuca arriba a la seva fi... però no vol abandonar aquest gremi del tot: aviat emprendrà un nou negoci inèdit a la zona d'Empúries. El final d'aquesta història i molts detalls més del sexe a l'època romana es podran resoldre tots els dissabtes del mes d'agost, a les sis de la tarda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia