Nova campanya d'excavacions a l'abric Romaní de Capellades
L'important jaciment prehistòric acull un equip de l'Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social
Treballen durant el mes d'agost en un nivell que té 60.000 anys d'antiguitat
Un equip de l'Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), dirigit per l'arqueòleg Eudald Carbonell, començarà una nova campanya d'excavacions a l'abric Romaní de Capellades, un dels jaciments arqueològics paleolítics més importants del món. Els experts treballaran en un nivell de 60.000 anys d'antiguitat, en una zona on, durant campanyes anteriors, s'han trobat tota mena de materials que certifiquen la presència de comunitats prehistòriques de neandertals en aquesta balma. Entre d'altres coses, s'hi han detectat fogars amb presència d'ossos cremats, peces de pedra i també eines de fusta, tot i que encara no hi ha aparegut, per ara, cap resta humana.
L'abric Romaní és una antiga balma en què cada 5.000 anys s'esdevenia un ensorrament del sostre, cosa que garantia la conservació de les troballes, que han anat aflorant en les excavacions fetes als diferents nivells a partir del descobriment del jaciment, l'any 1909, per l'industrial paperer de Capellades Amador Romaní.
A l'abric Romaní s'ha constatat l'existència de fins a 27 nivells arqueològics i, al llarg de les diferents fases d'excavació, s'ha treballat en 14 d'aquests nivells. La darrera excavació, que es va fer l'estiu passat, va permetre la recuperació de milers de peces d'indústria lítica i fauna d'una antiguitat al voltant dels 58.000 anys.
Neandertals organitzats
Les troballes permeten afirmar als experts que els neandertals que van passar per aquesta balma tenien capacitat d'organització i elaboraven peces retocades amb materials com ara el sílex i el quars.
A la zona on s'excavarà s'han detectat les restes de diversos fogars, clarament visibles per les marques negres que hi van deixar. Es tracta del jaciment en balma més gran que hi ha a Europa.
LA XIFRA
Visitable durant l'excavació
L'abric Romaní tindrà les portes obertes als visitants mentre durin els treballs d'excavació. Així, tothom que ho vulgui pot accedir al jaciment de forma lliure des del 8 d'agost i fins al dia 27 d'aquest mes. Només es tancarà el dos dies que les excavacions fan una aturada, que són els dissabtes 15 i 22 d'agost. L'horari de visites és d'onze del matí a una del migdia i de cinc de la tarda a set del vespre.